Zakelijk

Het basispakket wordt uitgebreid

Zorgverzekering nieuws

Het basispakket wordt uitgebreid

2 minuten leestijd
In een brief die minister Bruins van zorg, welzijn & sport aan de tweede kamer heeft geschreven staat dat het basispakket voor de zorg in 2020 moet worden uitgebreid. Deze verruiming bestaat uit een logeervergoeding, specialist ouderen geneeskunde, toegang tot geneesmiddelen en een vergoeding voor de Niet Invasieve Prenatale test (NIPT). Al deze extra’s kunnen betekenen dat uw zorgpremie omhoog kan gaan. In het najaar van 2019 maken zorgverzekeraars de prijzen voor hun verzekeringen bekend. Wel is al bepaald dat het eigen risico van uw zorgverzekering €385 zal blijven.

Logeervergoeding

De logeervergoeding is een vervanging voor de al bestaande reisvergoeding. U heeft recht op deze vergoeding indien u zich, door medische omstandigheden, minimaal drie dagen achter elkaar bij hetzelfde ziekenhuis moet melden. Voorheen zou u uw reiskosten naar het ziekenhuis (gedeeltelijk) vergoed krijgen. Dit kan nogal zwaar zijn als uw behandeling alleen maar te verkrijgen is aan de andere kant van het land. Dat is de reden dat de logeervergoeding is bedacht. U krijgt dan een vergoeding van €75 per nacht van uw zorgverzekeraar om te verblijven in de buurt van uw ziekenhuis. Hierdoor scheelt het u een hoop reizen en bent u dicht bij uw ziekenhuis indien u ineens zorg nodig heeft. Daarnaast blijft u ook de mogelijkheid behouden om voor de reisvergoeding te kiezen.

Specialist ouderen geneeskunde

De zorg van specialisten voor ouderen geneeskunde en verstandelijk gehandicapten wordt in 2020 in het basispakket vergoed. Hierdoor krijgen deze mensen de zorg die ze nodig hebben. Nu wordt de zorg vaak nog geregeld door de huisarts of wijkverpleegkundige, omdat specialistische zorg voor de meeste mensen te duur is. Op dit moment wordt deze zorg gedeeltelijk gesubsidieerd. Het gebrek aan de specialistische zorg leidt er helaas wel soms toe dat de ouderen of verstandelijk gehandicapten onnodig in gevaar worden gebracht. Daarnaast is het plan ook om in 2021 de zorg van specifieke patiëntengroepen te gaan vergoeden, zoals mensen met niet aangeboren hersenletsel.

Overige extra’s in het basispakket

De toegang tot medicijnen wil de minister verbeteren aan de hand van een nieuwe regeling. Geregistreerde medicijnen die door de apotheek zelf worden bereid worden vanaf 2020 waarschijnlijk ook vergoed. Deze medicijnen worden nu nog niet toegelaten, omdat de kosten hiervoor te hoog zijn. Met een apotheekbereiding zijn de kosten een stuk lager en is het mogelijk om dit wel te vergoeden. Ook komt er een subsidieregeling op de NIPT. Hiervoor geldt een eigen bijdrage van €175. Deze NIPT-regeling staat overigens wel los van het zorgverzekeringspakket.

Met al deze plannen wil het ministerie de zorg beter bereikbaar maken voor iedereen. Op dit moment is het vaak nog te duur voor de gemiddelde persoon. Helaas moeten al deze plannen eerst nog de tweede kamer doorkomen, voordat ze echt uitgevoerd kunnen worden. Het debat hierover vindt plaats eind juni 2019.

Indien hierover meer bekend is laten wij het u gelijk weten. U kunt in de tussentijd kijken op onze facebookpagina. Hier posten wij het laatste nieuws over verzekeringen. Daarnaast kunt u onze vergelijker gebruiken om te kijken hoeveel u kwijt bent voor uw huidige zorgverzekering.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven