Zakelijk

Overgrote deel van Nederland neemt deel aan online zorgdossier

Zorgverzekering nieuws

Overgrote deel van Nederland neemt deel aan online zorgdossier

2 minuten leestijd
Sinds 2012 is er een online zorgdossier opgericht om de gegevens tussen zorgverleners makkelijker te kunnen delen. Het Landelijk schakelpunt (LSP) is de plek waar alle medische gegevens worden opgeslagen, zodat een arts deze op elk moment kan opzoeken. Alleen is het niet mogelijk voor een arts uit Groningen om gegevens van een patiënt uit Zeeland op te zoeken. Dit heeft te maken met de 44 regio’s waarin het LSP ons land heeft opgedeeld. Maar in de praktijk merkt u als patiënt weinig van deze regio’s. In de zeven jaar dat het online zorgdossier bestaat heeft bijna 80% van de Nederlandse bevolking toestemming gegeven om deel uit te maken van dit zorgdossier.

Welke voordelen heeft het online zorgdossier?

Doordat het LSP het online zorgdossier beschikbaar stelt voor de aangesloten zorgverleners is het voor hen mogelijk om uw medische gegevens in te zien. Dit kunnen medische gegevens zijn die zijn opgesteld door uw huisarts, apotheek of ziekenhuis. In deze gegevens staan eventuele complicaties die zich bij u voor doen. Stelt u zich voor, u voelt zich in het weekend niet goed en wilt naar de huisarts. Uw eigen huisarts is gesloten dus u dient naar de huisartsenpost te gaan. Hier blijkt dat u medicijnen nodig heeft en daarin zijn verschillende opties. De dienstdoende huisarts op de huisartsenpost ziet in uw online zorgdossier dat u allergisch bent voor de ingrediënten van het standaard medicijn A. Doordat de huisarts dit gezien heeft in het online zorgdossier, schrijft hij medicijn B voor u voor. Zo heeft het dossier ervoor gezorgd dat u het goede medicijn voorgeschreven krijgt en onnodige bijwerkingen voorkomen zijn.

Wie mogen mijn gegevens inzien?

Een online zorgdossier klinkt natuurlijk gevaarlijk. Sommige mensen denken dat zorgverzekeraars ook in dit dossier kunnen en zodoende premies naar uw dossier kunnen aanpassen. Maar dit is zeker niet het geval. Het online zorgdossier is speciaal opgesteld voor (huis)artsen, apotheken en ziekenhuizen, zodat zij kunnen handelen ten faveure van uw gezondheid. Dat is dan ook de voornaamste reden dat het overgrote deel van de Nederlanders zich heeft aangemeld voor dit systeem. Daarnaast is het ook mogelijk om ervoor te kiezen dat de zorgverleners maar een gedeelte van uw gegevens kunnen zien. Hierdoor blijft het online zorgdossier een keuze die u naar uw eigen hand kunt aanpassen.

Wilt u ook deel uitmaken van dit online zorgdossier? Dat kunt u op drie manier doen. U kunt aangeven bij uw huisarts of apotheek dat u graag deel wilt uitmaken van het online zorgdossier, u kunt hen een toestemmingsformulier geven of u kunt zich online inschrijven op www.volgjezorg.nl/toestemming. Hiermee kunt u onnodige problemen door verkeerde medicijnen voorkomen en zo is het mogelijk om de beste zorg op maat krijgen wanneer dat nodig is.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven