Zakelijk

Verwarring over verzekering na auto-inbraak

Autoverzekering nieuws

Verwarring over verzekering na auto-inbraak

2 minuten leestijd

Gemiddeld wordt er in Nederland iedere tien minuten een auto opengebroken. In 2018 registreerde de politie 55 duizend auto-inbraken. Er worden niet alleen losse waardevolle spullen, die mensen in de auto laten liggen, gestolen. Maar ook dure accessoires zoals een ingebouwd navigatiesysteem, radio’s en audioapparatuur. Maar wat vergoedt je verzekering na een auto-inbraak? Na een auto-inbraak kunnen in principe twee soorten verzekeringen u hierbij helpen: de inboedelverzekering en de autoverzekering. Behalve als u op vakantie gaat, dan kan de reisverzekering u hierbij helpen.

Inboedelverzekering

Losse spullen zoals een smartphone, een dure tas of een navigatiesysteem die u los kunt gebruiken, kunt u claimen via uw inboedelverzekering. Hierin zijn er grote verschillen in dekkingsvoorwaarden en maximale bedragen. Sommige verzekeringen hebben een maximaal bedrag van 250 of 1000 euro voor het dekken van gestolen losse spullen in de auto. Andere verzekeringen bieden helemaal geen dekking. Om erachter te komen welke voorwaarden diverse verzekeringen hanteren, kunt u gebruik maken van een prijsvergelijker als verzekering.nl.

Autoverzekering

Heeft u een autoverzekering met beperkt of volledig casco? Dan wordt de diefstal van spullen, die door de fabrikant zijn ingebouwd, gedekt. Dit zijn spullen zoals airbags, radio’s, autovelgen en ingebouwde navigatie. Braakschade zoals een ingeslagen raam, valt meestal ook onder de verzekering.

Heeft u alleen een WA-verzekering (wettelijke aansprakelijkheid)? Dan wordt er niets vergoed via je autoverzekering. Ook geen braakschade. Een WA-verzekering vergoedt alleen schade die u met uw voertuig aanbrengt bij anderen. De meeste verzekeraars eisen een extra-accessoires-dekking voor dekking op later aangebrachte accessoires. De maximale vergoedingen is per verzekeraar verschillend, sommige verzekeringen vergoeden tot wel duizenden euro’s.

Reisverzekering

Er is ook nog een derde mogelijkheid: de reisverzekering. Dit geldt voor vakantiegangers met autobraakschade. Uw reisverzekering kan de schade vergoeden als u een accommodatie, zoals een bungalow in een pretpark, heeft geboekt. Hieraan hangen ook nog andere voorwaarden:

  • Uw auto moet op een veilige plek zijn geweest om uw spullen te verbergen
  • De braakschade moet zichtbaar zijn

Tips auto-inbraak

  • Schakel alle apparatuur in uw auto uit, zodat deze apparaten ook niet via Bluetooth te vinden zijn
  • Laat geen waardevolle spullen in uw auto liggen of verberg het goed zodat ze niet zichtbaar zijn
  • Haal uw dashboardkastje helemaal leeg. U kunt het ook open laten staan zodat autodieven zien dat er niets te halen valt.
Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven