Zakelijk

Vergoeding preventieve zorg, in de zorgverzekering

Zorgverzekering nieuws

Vergoeding preventieve zorg, in de zorgverzekering

2 minuten leestijd

Mensen die gezond leven, zullen minder snel ziek worden. Waardoor ze dus minder zorgkosten zullen maken. Zo wordt dus vanuit de zorgverzekering de preventieve zorg vergoed. Maar natuurlijk kunt u ook zelf zorgkosten besparen door goed met uw gezondheid om te gaan.

Preventieve zorg

Preventieve zorg is gezondheidszorg die de nadruk legt op het voorkomen van ziekten en calamiteiten. Dus niet op genezing. Van de vele mensen die recht hebben op deze vergoeding, zijn er relatief weinig die van deze vergoedingen op de hoogte zijn. Laten we kijken naar de soorten preventieve zorg en door welke soorten verzekeringen ze vergoed worden.

 

Drie niveaus preventieve zorg

Er zijn drie niveaus die we onderscheiden in de preventieve zorg:

  • Primaire preventie
    De nadruk ligt hier op het compleet voorkomen van een ziekte, zodat er geen kans is dat de persoon deze ziekte krijgt.
  • Secundaire preventie
    De nadruk ligt hier op het ontdekken van een ziekte of calamiteit in het vroege stadium.
  • Tertiaire preventie
    De nadruk ligt hier op het voorkomen dat de ziekte of calamiteit opnieuw voorvalt, en/of het voorkomen dat de symptomen van de ziekte of calamiteit verergeren.

Vergoedingen vanuit de soorten verzekeringen

De basisverzekering biedt een beperkt aantal vergoedingen voor preventieve zorg.
De twee belangrijkste vergoedingen vanuit de basisverzekering zijn:

– Stoppen met roken
– Incontinentiezorg

De aanvullende verzekering vergoedt daarentegen meerdere soorten van preventieve zorg. Er zijn vele cursussen voor verschillende doelgroepen.

Soorten cursussen

Valpreventie
Deze preventie wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Ouderen kunnen, tijdens een cursus valpreventie, het voorkomen van vallen leren. Van de vier grote verzekeraars: CZ, Menzis, VGZ en Zilveren Kruis, vergoedt alleen CZ, VGZ en Zilveren Kruis een aanvullend pakket met een vergoeding voor een valpreventie.

EHBO – cursus
Ook deze preventie wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Alle vier grote verzekeraars vergoeden een aanvullend pakket met een vergoeding voor een EHBO- cursus bij een erkende aanbieder.

Slanker blijven
Sinds begin 2019 vergoeden alle zorgverzekeraars de ‘’gecombineerde leefstijlinterventie’’ vanuit de basisverzekering. Als u last heeft van overgewicht kunt u terecht bij een team van voedings- en bewegingsdeskundigen, zij zullen u helpen om af te vallen.

Vergelijk via www.verzekering.nl welke zorgverzekeraar het beste bij u aansluit en welke het goedkoopste uitkomt!

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven