​Veel taxi’s niet verzekerd: waarom?

Autoverzekering nieuws

​Veel taxi’s niet verzekerd: waarom?

2 minuten leestijd

Sinds 1 januari 2018 rijden veel taxi’s niet verzekerd rond. Verschillende verzekeraars zijn per 1 januari gestopt met het verzekeren van taxi’s en de aanbieders die destijds overbleven, verhoogden hun premies stevig. Hierdoor zijn er nu veel taxi’s op zoek naar een autoverzekering, maar tot die tijd rijden ze onverzekerd.

Schadelast

De schadelast is voor verzekeraars te hoog om het verzekeren van taxi’s interessant te maken. Doordat taxi’s veel kilometers maken is het een groot risico. De kans op een ongeval is naar verhouding erg groot. Er worden steeds meer schades gereden die met de binnenkomende premies niet meer te dekken zijn. Daarnaast is het ook te duur voor taxibedrijven, omdat zij een hogere premie moeten betalen.

Ongeluk met een taxi

U bent betrokken geraakt bij een verkeersongeval met een taxi. Bij de aanrijding met de taxi is letselschade ontstaan. Wie vergoed uw schade? Moet u uw schade claimen bij de taxichauffeur, bij het taxibedrijf of moet u de schade zelf betalen?

 • Een auto is aangereden door een taxi, omdat de taxichauffeur geen voorrang gaf:
  Als twee gemotoriseerde voertuigen elkaar aanrijden is de schuldvraag van belang. Het gaat erom wie aansprakelijk is. Degene die schuld heeft moet de schade van de ander volledig vergoeden.
  In dit geval is de taxichauffeur fout. Dat betekent dat de taxichauffeur aansprakelijk is. De verzekering van het taxibedrijf of taxionderneming moet de schade vergoeden.
 • Een auto is aangereden door een taxi, omdat de automobilist geen voorrang gaf:
  Als de automobilist de taxi geen voorrang gaf, dan is de autobestuurder aansprakelijk. Dat betekent dat de automobilist alle schade moet vergoeden. Alleen in dit geval droeg de taxichauffeur geen gordel. Hierdoor was de letselschade groter.

De rechter bepaalt wie er aansprakelijk is. Nou kan de rechter bepalen dat de schade verdeeld wordt. Het taxibedrijf waar de chauffeur in dienst was, krijgt de schade voor 80% vergoed. De overige 20% moet het taxibedrijf zelf betalen.

Als u bent aangereden door een taxi, die niet verzekerd is, dan kunt u de politie bellen om er een proces verbaal van te maken. Daarnaast is het verstandig om zoveel mogelijk bewijs te verzamelen:

 • Noteer de contactgegevens van getuigen
 • Fotografeer de schade van het ongeluk: schade, remsporen, kenteken etc.
 • Vul het Europees schadeformulier in en zorg dat de taxichauffeur deze ondertekent

Gewond geraakt?

Als u gewond bent geraakt of een letselschade heeft opgelopen is de taxichauffeur of het taxibedrijf hier aansprakelijk voor. Het taxibedrijf of taxichauffeur heeft hier een aansprakelijkheidsverzekering voor. Deze verzekeringen dekt alle door u opgelopen letselschade.
U claimt de schade bij de taxibestuurder of het taxibedrijf door een aangetekende brief te sturen waarin u meldt wat er is gebeurd, wat de schade is en dat u de taxi aansprakelijk stelt. In de praktijk zal uw eigen verzekering dit voor u doen. Als het taxibedrijf de aansprakelijkheid erkend, kunt u al uw schade claimen.

Autoverzekeringen vergelijken

We raden u aan om jaarlijks uw autopremie te vergelijken, omdat verzekeraars regelmatig hun prijzen en jaarlijks hun voorwaarden aanpassen.
Vergelijk makkelijk en snel via autoverzekering

 

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven