Zakelijk

Autorijden steeds duurder

Autoverzekering nieuws

Autorijden steeds duurder

2 minuten leestijd

Ook dit jaar stijgen de kosten voor automobilisten. Sinds 2009 wordt autorijden bijna een kwart duurder. Automobilisten zijn meer geld kwijt aan hun parkeer, verzekering- en brandstofkosten t.o.v. 2018. Niet alleen de parkeer, verzekering- en brandstofkosten, maar ook de wegenbelasting stijgt.

Ook andere kosten

Buiten bovengenoemde kosten zijn er ook andere die erbij komen kijken, ook deze stijgen. Dit zijn namelijk:

  • Vervangende onderdelen
  • Reparaties
  • Winterbanden

Stijging premies

Eén van de snelst stijgende kosten voor automobilisten, is de premie voor de autoverzekering.
De premiestijging geldt voor zowel WA, WA Casco en All Risk. Vooral de WA-verzekering stijgt het hardst. Deze is gestegen met 13%.
In de afgelopen jaren waren de premies voor een autoverzekering te laag, waardoor de verzekeraars verlies hebben geleden. Het verlies hing samen met de toenemende schadelast. De Nederlandsche Bank adviseerde regelmatig de verzekeraars op om de premies te verhogen. Geen van de verzekeraars wilde de eerste zijn met het opschroeven van hun premies. Dit kwam omdat ze geen klanten wilde verliezen.

Momenteel hebben bijna alle verzekeraars hun premies voor de autoverzekering opgeschroefd. De voornaamste reden waardoor de premies zijn verhoogd, is omdat het aantal gevallen waarbij er letselschade wordt opgelopen, sterk is toegenomen. De jaren hiervoor was er een daling te zien van het aantal verkeersongevallen, sinds vorig jaar (2018) is er een stijging te zien van ruim 50.000 verkeersongevallen. De meeste verkeersongevallen ontstaan door het gebruik van een telefoon achter het stuur. Dit zorgt ervoor dat verzekeraars vaak hoge schadeclaims moeten vergoeden.

Een andere reden is de technologische ontwikkeling. Er worden steeds meer auto’s gemaakt met steeds meerdere en duurdere technologische gadgets zoals bijvoorbeeld een achteruitrijcamera. Het kost ontzettend veel om de nieuwe technologische gadgets tegenwoordig te vervangen (na een auto-ongeluk) in vergelijking met bijvoorbeeld een gewone buitenspiegel. Hierdoor is het ook voor de verzekeraars duur om de nieuwe technologische gadgets te vergoeden.

Stijging premies per regio

De premies voor autoverzekeringen stijgen in 2019 met gemiddeld 10%. Dit komt erop neer dat de gemiddelde premie voor autoverzekeringen stijgt van 582 euro – in 2018 – naar 640 euro in 2019.
In Rotterdam is er een premiestijging van ruim 37%, in Tilburg 36%, in Den Haag 33%, in Utrecht 27%, in Groningen 18% en in Amsterdam 35%.
Verzekeraars kijken vaak ter beoordeling van de premie voor uw autoverzekering naar; woonplaats, autotype, leeftijd en rijervaring.

We raden u aan om jaarlijks uw autopremie te vergelijken, omdat verzekeraars regelmatig hun prijzen en jaarlijks hun voorwaarden aanpassen.
Vergelijk makkelijk en snel via /autoverzekering/

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven