Zakelijk

Zorgvergoeding diabetesmiddelen

Zorgverzekering nieuws

Zorgvergoeding diabetesmiddelen

2 minuten leestijd
In Nederland hebben 1 op de 14 mensen diabetes. Daar komen volgens het Diabetes Fonds wekelijks zo’n 1.200 mensen bij. Als u recentelijk erachter bent gekomen dat u diabetes heeft, kunnen wij begrijpen dat u met allerlei vragen zit. Waarschijnlijk vraagt u zich af wat er allemaal vergoed wordt vanuit de basisverzekering. Daarom heeft Verzekering.nl dit voor u op een rijtje gezet.

Wat is diabetes?

Iemand heeft diabetes wanneer het lichaam er niet in slaagt om de bloedsuikerspiegel in balans te houden. Dit komt doordat het hormoon insuline niet voldoende wordt aangemaakt of opgenomen door het lichaam. Er zijn verschillende soorten diabetes, maar de meest voorkomende vormen zijn diabetes type 1 en diabetes type 2.

Diabetes type 1

Diabetes type 1 ontstaat vaak op een jongere leeftijd. Mensen met diabetes type 1 worden behandeld met insuline door middel van een insulinepen of –pomp. Diabetes type 1 komt minder vaak voor dan diabetes type 2.

Diabetes type 2

Diabetes type 2 daarentegen heeft vaak te maken met een ongezonde leefstijl. Daarom wordt de nadruk eerst gelegd op het verbeteren van deze leefstijl. Hoewel diabetes type 1 wordt behandeld met insuline, is dit vaak niet het geval bij diabetes type 2. Bij diabetes type 2 gebruikt men namelijk medicijnen, omdat de insuline vaak niet wordt opgenomen door het lichaam. Medicijnen die diabetes type 2 behandelen zijn onder andere medicijnen om de bloeddruk, cholesterol en bloedsuikerspiegel op het juiste niveau te houden.

Vergoeding

De basisverzekering vergoedt veel diabetesmiddelen. Let wel op dat er een eigen bijdrage geldt voordat uw verzekeraar de diabetesmiddelen vergoedt. Diabetespatiënten die afhankelijk zijn van insuline hoeven geen eigen risico te betalen. Ook hulpmiddelen worden dan vergoed vanuit de basisverzekering, denk aan bijvoorbeeld:

• Insulinepen of –pomp

• Bloedglucosemeter

• Test strips

Aanvullende verzekering

Als u behoefte heeft aan meer zorg of advies, is er nog de mogelijkheid om een aanvullende verzekering af te sluiten. Omdat niet alle verzekeraars dit aanbieden, raadt Verzekering.nl u aan om contact op te nemen met uw zorgverzekeraar zodat zij u kunnen voorzien van meer informatie.

Zoals u ziet is een diabetespatiënt afhankelijk van een aantal medicijnen en apparaten. Het is dan ook erg handig om te weten wat u als diabetespatiënt dient te financieren uit het eigen risico. Verzekering.nl adviseert u daarom contact op te nemen met uw zorgverzekeraar voor meer informatie en advies.

U kunt in onze vergelijker nieuwe premies berekenen voor uw zorgverzekering, zodat u ook in 2019 een goede zorgverzekering af kan sluiten.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven