Zakelijk

Premie WA-verzekering jongeren met 53% gestegen

Aansprakelijkheidsverzekering nieuws

Onze top 5 aansprakelijkheidsverzekeraars

Premie WA-verzekering jongeren met 53% gestegen

2 minuten leestijd
Dat er een stijging was in de premie voor jongeren, wisten we al. Nu zijn de harde cijfers naar buiten gekomen en deze liegen er niet om. De WA-verzekering is voor jongeren binnen twee jaar met 53% gestegen.

Jongeren betalen drie keer zoveel als 65-plussers

Uit de cijfers blijkt dat jongeren nu ruim drie keer zoveel premie betalen als 65-plussers. Dit komt natuurlijk niet zomaar ergens vandaan. Verzekeraars zien in de schadeclaims terug dat jongeren ook veel meer schade rijden. Ouderen hebben daarentegen vaak jaren schadevrij gereden en hierdoor schadevrije jaren opgebouwd. De WA-verzekering is verplicht voor alle autobezitters, de verzekeraar zal daardoor toch voor de kosten op moeten draaien. Dit is dan ook de reden voor de enorme stijging van de premie.

Is de stijging van de premie terecht?

Natuurlijk kan er de vraag zijn of deze ruime verdubbeling van de premie terecht is. Het is in ieder geval wel te verklaren; de verzekeraars moeten de kosten kunnen dekken. Verzekeraars leden al jaren verlies aan autoverzekeringen, maar dit werd altijd gecompenseerd met andere verzekeringsproducten of winsten uit beleggingen. Totdat duidelijk werd dat de premies echt omhoog moesten.

De premie is ook voor hogere leeftijdscatgorieën omhoog gegaan, maar vanwege het hogere risico bij jongeren betalen zij het meest. Het is vervelend voor de jonge bestuurders die geen schade rijden, maar zij worden wel beloond met schadevrije jaren. Dit zorgt ervoor dat zij korting opbouwen en de verzekering steeds goedkoper wordt.

Wat kun je doen?

Het lijkt erop dat het niet lang meer duurt voordat de autoverzekering voor jongeren onbetaalbaar wordt. Naast de maandelijkse premie zijn er ook nog de onderhoudskosten aan de auto, de brandstof en de wegenbelasting. Als beginnende bestuurder heb je nu eenmaal nog geen schadevrije jaren en er zit dus niets anders op dan deze op te bouwen.

Sommigen vinden dat jongeren de mogelijkheid moeten hebben om eerder op de bonus/malus ladder te klimmen. Op deze manier zouden zij sneller korting krijgen op de premie. De premie kan ook worden gedrukt door strengere polisvoorwaarden voor jonge bestuurders. In het buitenland zijn er al verzekeraars die geen dekking bieden in de avond of het weekend. Zo worden de risico’s ingeperkt en kunnen de kosten gedrukt worden.

Vergelijk verschillende autoverzekeringen met de autoverzekeringvergelijker op Verzekering.nl. Vul uw wensen in en kies de beste autoverzekering.

 

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven