Zakelijk

Hoe moderne auto’s worden gestolen zonder braakschade

Autoverzekering nieuws

Hoe moderne auto’s worden gestolen zonder braakschade

2 minuten leestijd
De keyless-entry functie van nieuwe auto’s zijn gericht op comfort voor de bestuurder. De auto hoeft door deze functie niet meer ontgrendeld te worden door de sleutel. Er zitten sensoren in de deuren van de auto’s die een signaal ontvangen dat de sleutel verzendt. Dit signaal ontgrendelt de deuren waardoor de daadwerkelijke ontgrendeling van de sleutel niet meer vereist is. Ook in het startmechanisme kan dit geïmplementeerd worden waardoor de auto ook zonder sleutel kan worden gestart. Autodieven weten dit ook. Er zijn nu manieren voor deze dieven om de auto zonder braakschade mee te nemen.

Een moderne auto stelen door te manipuleren is moeilijk, je moet er verstand van hebben en ook geluk. Ten eerste zijn er minimaal 2 mensen nodig, één persoon moet het signaal van de auto uitlezen, de ander het signaal van de sleutel. Vooral bij het signaal van de sleutel is ook een deel geluk vereist. Dit komt omdat het signaal geen sterk signaal is. Het signaal gaat ongeveer tot 3 meter bereik en dus moet de sleutel dichtbij de voordeur liggen om het signaal überhaupt op te kunnen vangen. Daarna moet datzelfde signaal worden versterkt of overgebracht worden richting de auto.

Hier komt de tweede man in actie. De tweede man staat met een apparaat klaar om de deur daadwerkelijk te ontgrendelen. De keyless entry functie vereist namelijk wel dat de deur ook daadwerkelijk wordt geopend. Als het startmechanisme dezelfde functie ingebouwd heeft, dan kunnen de dieven wegkomen zonder enige braakschade aan de auto of aan het huis.

Ben ik hiervoor verzekerd?

De verzekering kan diefstal vergoeden zoals het in de polis is opgenomen. Hiervoor moet er wel een beperkt casco dekking of een volledig casco dekking op zijn genomen in de polis. De WA-verzekering is bij sleutelloze autodiefstal onvoldoende aangezien deze verzekeringsvorm slechts schade aan andere partijen vergoed. Eigen schade wordt niet vergoed, diefstal valt in deze casus onder eigen schade en dus is de verzekering niet verplicht deze schade te vergoeden. De beperkte en volledige casco dekkingen kunnen in dit soort gevallen wel een uitkomst bieden. Diefstal is bij deze dekkingen namelijk wél verzekerd. Aangifte van diefstal is echter wel verplicht. Verzekeraars geven aan deze sleutelloze autodiefstallen per geval te bekijken om een goede oplossing voor het probleem te kunnen bieden.

Wat kun je doen om het te voorkomen?

Ten eerste kun je voorkomen dat er überhaupt een signaal is. Dit kan je doen door de functie uit te laten schakelen. Dit kan een dealer of aangesloten garage bijvoorbeeld bewerkstelligen. Hierdoor kan de auto niet worden gestolen zonder braakschade, tenzij de sleutel zelf wordt gestolen. Ten tweede kan je de autosleutels in een metalen kastje bewaren thuis. Door ze te bewaren in een metalen kastje kan het ontgrendelingssignaal niet worden ontvangen door de dieven en dus kan de auto niet worden ontgrendeld. Ook kan men een GPS-volgsysteem in de moderne auto inbouwen om bij een eventuele diefstal, de auto alsnog terug te kunnen vinden.

Toch vinden wij de belangrijkste tip: verzeker je auto goed. Als je auto een keyless entry functie heeft, is het een redelijk nieuwe auto. Dit zijn juist de auto’s waarvoor wij een uitgebreide dekking adviseren aangezien ze gewild zijn. Kom niet voor verrassingen te staan in dit soort gevallen. Voorkomen is immers beter dan genezen.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven