Zakelijk

Een nieuwe app om de verkeersveiligheid te verbeteren

Autoverzekering nieuws

Een nieuwe app om de verkeersveiligheid te verbeteren

2 minuten leestijd
Het is voor verzekeraars een groot probleem: appen achter het stuur. Doordat automobilisten tijdens het rijden hun telefoon gebruiken en daardoor minder reactievermogen hebben in het verkeer ontstaan er veel ongelukken. De kosten van deze ongelukken, als gevolg van dit gedrag worden vaak verhaald op de verzekering. De schuldige van het ongeluk ziet uiteindelijk zijn totaal aantal schadevrije jaren afnemen en de persoon in kwestie daalt een aantal treden op de bonus malus ladder. Vooral deze “strafmaat” wordt vaak als negatief beschouwd door de verzekerde. Toch zijn er ook manieren om verzekerden positief te beïnvloeden, om bijvoorbeeld ander rijgedrag te stimuleren. Denk hierbij aan het rijden zonder gebruik te maken van de mobiele telefoon. Interpolis probeert dit door de AutoModus app, een nobel initiatief.

Hoe werkt het?

Een heel simpele manier om specifiek gedrag te stimuleren, is om te belonen als dit iemand het gewenste gedrag gaat vertonen. Voor Interpolis is dit gewenste gedrag: het rijden zonder gebruik te maken van de mobiele telefoon. Door dit gedrag kan Interpolis namelijk geld besparen. Als er minder mensen gebruik maken van hun mobiele telefoon tijdens het rijden, zullen er uiteindelijk als gevolg van dit gedrag ook minder ongelukken komen. Interpolis zal natuurlijk minder schade hoeven te vergoeden, als er dus meer ongelukken voorkomen zullen worden.

De AutoModus app kan ervoor zorgen dat mensen tijdens het rijden hun telefoon niet meer gaan gebruiken. Als de app wordt ingeschakeld voordat men gaat rijden, worden bepaalde acties op de telefoon gecontroleerd. Er wordt gecontroleerd op het openen van meldingen, op het gebruik van de home knop, op het aannemen van telefoongesprekken en op het omhoog of omlaag swipen op het scherm. Als er wordt geconstateerd dat een van deze acties wordt uitgevoerd door de gebruiker, verliest hij punten in de app.

Aan deze punten is een bedrag gekoppeld. Je kan punten verkrijgen door de app aan te zetten tijdens het rijden. Het GPS-signaal zorgt ervoor dat de app afstand en snelheid kan meten. Het scherm komt in de daadwerkelijke AutoModus bij de minimale snelheid van 15 kilometer per uur. Het totale bedrag in Euro’s dat door de punten wordt verkregen wordt door Interpolis uiteindelijk 1 keer per jaar aan burgerinitiatieven geschonken, die de veiligheid in het verkeer willen vergroten. Dit is dus de beloning voor het gewenste gedrag vanuit Interpolis. Je helpt dus d.m.v. je rijgedrag direct en indirect mee aan het verbeteren van de verkeersveiligheid.

Andere positieve aspecten

Interpolis zegt zelf dat bestuurders die de app gebruiken ongeveer 25% minder schades hebben opgelopen dan verwacht. In onze ogen is het in ieder geval een mooie manier om mobielvrij rijden te incentiveren. Minder ongelukken in het verkeer is uiteindelijk voor iedereen goed, al is het alleen al om het aantal files door ongelukken te verminderen. Het is dus niet alleen voor de verzekeraar goed, maar ook voor onszelf.

Het gebruik van navigatie en muziek via de telefoon wordt overigens niet gestraft door de app, als ze maar worden ingeschakeld voordat AutoModus wordt ingeschakeld. Zo hoef je die belangrijke functies niet te missen tijdens het autorijden.

U kunt in onze vergelijker nieuwe premies berekenen, zodat u ook in het geval van een ongeluk goed verzekerd bent.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven