​Zomertest voor auto en bestuurder

Autoverzekering nieuws

​Zomertest voor auto en bestuurder

2 minuten leestijd
Er komt weer warm weer aan, iets waar veel mensen zich op verheugen. De auto wordt gebruikt om richting de stranden te gaan. De temperatuur in een auto kan snel oplopen, soms wel 30% stijging na 10 minuten stilstaan. Het warme weer heeft invloed op zowel de auto als het rijgedrag. In dit artikel worden de gevolgen van dit warme weer uiteengezet

Gevolgen op de automobilist

Autorijden met warm weer is vaak niet hetgeen waar iedere automobilist zich op verheugt. Dat ligt niet alleen aan de warmte en drukte, het verkeer gedraagt zich ook daadwerkelijk anders, blijkt uit onderzoek van onder andere de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid oftewel de SWOV. Chauffeurs reageren volgens de onderzoekers emotioneler in het verkeer met warm weer. Ook is er sprake van een lagere reactiesnelheid.

Problemen die kunnen onstaan

Ook voor auto’s kan het warme weer gevolgen hebben. Auto’s hebben verhoogde kans op een klapband bijvoorbeeld. Ook kan het koelsysteem of de accu van de auto het begeven. Een sterretje kan sneller in je raam komen. Het verwarmde weer werkt als een stresstest voor een auto, zwakke delen worden op de proef gesteld aangezien ze worden blootgesteld aan bijzondere omstandigheden.

Waar moet je op letten bij die problemen?

De verhoogde kans op een klapband zit hem in het warme asfalt, waardoor de band zachter wordt. Let hierbij ook op de bandendruk, als deze hoog genoeg is, is de kans op een klapband ook minder. Het koelsysteem en de accu zou het kunnen begeven door de verhoogde temperatuur onder de motorkap. Probeer om dit te voorkomen bladeren onder de motorkap weg te halen en let op de hoeveelheid koelvloeistof. Het sterretje in de ruit kan voorkomen worden door de airco niet hard aan te zetten, anders is er namelijk een temperatuurverschil aan beide kanten van het raam en dan is het raam gevoeliger voor bijvoorbeeld steenslag.

Wit of zwart?

Het hebben van een witte auto in vergelijking met een zwarte kan ervoor zorgen dat het 10% minder warm wordt in de auto. Ondanks deze lichtreflecterende kleur blijft het dus erg warm in een witte auto. Ook is er in het onderzoek gekeken naar het resultaat van het plaatsen van zonneschermen. Dit bleek vooral voor het interieur goed te zijn. De temperatuur van het interieur was na een uur ongeveer 20 graden lager dan in een auto zonder zonneschermen.

Maatregelen tegen de gevolgen van het warme weer

Vanuit Verzekering.nl raden wij aan dat u voordat u gaat rijden, de auto goed ventileren. Zet alle deuren even tegen elkaar open, zo kan de temperatuur dalen in de cabine. Ook raden wij aan om extra tijd uit te trekken voor uw ritten. Zo kunt u ongewenst emotioneel rijgedrag bij uzelf door het warme weer voorkomen. Hou bijvoorbeeld drinkpauzes onderweg. Een goede servicebeurt en een goede schoonmaakbeurt zullen problemen voor de auto kunnen voorkomen. Als u maatregelen treft en rekening houdt met het warme weer, kunt u de kans op ongelukken verkleinen. Uiteindelijk verliest u dan niet uw no-claim korting waardoor u kunt blijven besparen.

Op Verzekering.nl kunt u altijd een vergelijking voor uw situatie maken, om te kijken of u bij uw huidige verzekering nog steeds goedkoop uit bent. Hierdoor kunt u blijven besparen.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven