Zakelijk

Dashcams: de uitkomst voor bewijsmateriaal bij verkeersongevallen

Autoverzekering nieuws

Dashcams: de uitkomst voor bewijsmateriaal bij verkeersongevallen

3 minuten leestijd
Voor ongeveer 40 euro zijn ze te koop: dashboardcamera’s, oftewel dashcams. Een erg fijne tool bij verkeersongevallen, het is namelijk vaak het woord van de een tegen het woord van de ander. Bij een ongeluk kan de dashcam dus een uitkomst bieden aangezien er bewijs is over hoe het ongeluk is ontstaan aangezien er beelden zijn. In Rusland is het zelfs verplicht om een dashcam in de auto te hebben om een autoverzekering af te kunnen sluiten. In dit artikel worden alle aspecten van de dashcam uiteengezet.

Hoe werkt het?

Een dashcam kan zowel het zicht vanuit de voorruit als de achterruit filmen. Vaak hebben deze camera’s het formaat van een traditionele digitale camera en werken ze ook op SD-kaarten. De camera filmt totdat de kaart geen geheugen meer heeft en wist de gemaakte beelden zodra dit punt is bereikt. De meeste camera’s kunnen met een HD resolutie filmen en ze hebben een lange batterijduur omdat ook lange ritten gefilmd moeten kunnen worden.

Verzekeringsvoordelen

Qua verzekering zijn er geen voordelen voor de premie bij het hebben van een dashcam. Dit heeft ook te maken met het feit dat deze tool een redelijk nieuwe ontwikkeling in Nederland is en dat verzekeraars eerst de gevolgen voor zichzelf willen onderzoek van een dashcam. Wel kan men de dashcam gebruiken als bewijs bij een ongeval mits de rechter dat toe laat. Men heeft hierdoor dus een kleinere kans om de no-claim korting te verliezen, mits er netjes wordt gereden.

Handhaving in Nederland

De politie is natuurlijk blij met deze dashcams aangezien er beelden zijn van verkeersmisbruikers die door deze beelden aangepakt kunnen worden. Hierdoor kunnen deze probleemgevallen beter worden gesignaleerd. De politie zegt echter wel dat een dashcam het zicht van de bestuurder niet mag belemmeren. Als de politie constateert dat de dashcam daadwerkelijk het zicht belemmert, kan er een boete worden uitgeschreven van 140 euro.

Privacy omtrent het filmen

Denk echter wel aan de privacyregelgeving. Binnen de grenzen van Nederland mag alles worden gefilmd op de openbare weg. In Duitsland, Oostenrijk en Luxemburg is het echter verboden. Wij raden echter wel aan om de camera in Nederland uit te auto te halen als u niet gaat rijden. Ten eerste mogen wij in Nederland geen vaste camera opstellen zonder waarschuwingsbord. Als u uw auto langer geparkeerd heeft, kunnen mensen denken dat dat een vaste camera opstelling is. Haal daarom de camera uit de auto om problemen te voorkomen. Ten tweede is een dashcam misschien een extra prikkel voor inbrekers om een raam in te slaan en accessoires te proberen te stelen. Een dashcam kan men, zoals eerder verteld, al kopen vanaf 40 euro. Dat bedrag kennen inbrekers vaak ook, iets wat de drempel voor hen verlaagd om de ruit daadwerkelijk in te slaan.

Publiceren van de beelden

Als u de beelden online wilt zetten van de dashcam om bijvoorbeeld de identiteit van een persoon te achterhalen, dient u rekening te houden met veel privacy regels. Alle andere personen, weggebruikers, kentekens van auto’s en andere herkenningspunten mogen bijvoorbeeld niet herkenbaar in beeld komen. Aangezien er nog meer regels zijn waar deze beelden aan moeten voldoen die wij niet allemaal uiteen zouden kunnen zetten, raden wij aan om de beelden niet online te zetten. Dit om eventuele nare gevolgen te voorkomen.

Een dashcam kan dus een handige tool zijn, maar wees er voorzichtig mee. Gebruik het in Nederland als stok achter de deur voor bewijsmateriaal bij ongelukken, hiermee kunt u voorkomen dat u uw no claim korting kwijt raakt. De dashcam kan er dus voor zorgen dat u kunt blijven besparen.

Als u een dashcam gebruikt wordt dat gerekend tot de accessoires, u kunt in onze vergelijker bekijken hoe verschillende verzekeraars met accessoires in de auto omgaan. Hierdoor komt u niet voor onvoorziene kosten te staan als gevolg van een ongeval.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven