Zakelijk

​Premiedemping zorg ook in 2018?

Zorgverzekering nieuws

​Premiedemping zorg ook in 2018?

2 minuten leestijd
Na de presentaties van de jaarverslagen van de vier grote zorgverzekeraars (CZ, Achmea, Menzis en VGZ) was één gemeenschappelijke voorspelling te doen: zorgverzekeraars gaan stoppen met het verminderen van de eigen reserves. Menzis was de enige grote zorgverzekeraar die in 2017 winst heeft gemaakt en dat is de andere zorgverzekeraars niet in de koude kleren gaan zitten.

Waarom was Menzis de enige zorgverzekeraar die winst behaalde?

Menzis had haar premie voor zorgverzekeringen in 2017 als enige fors verhoogd naar 119 euro en het had een goed jaar op het gebied van beleggingen (70,3 miljoen euro). De andere verzekeraars hebben het eigen vermogen gebruikt om een een premiedemping te veroorzaken voor het jaar 2017. Deze buffers zijn in de ogen van de grote verzekeraars nu gevaarlijk klein aan het worden, als gevolg van de trend van premiedemping die in de laatste drie jaar zichtbaar was

Wat zijn de gevolgen van deze resultaten?

De zorgverzekeraars hebben 2 opties:

  • De zorgpremie verhogen
  • De zorgkosten verlagen

Hoogstwaarschijnlijk gaan de meeste verzekeraars de premie verhogen. Dit komt omdat het ministerie ook heeft aangegeven dat zij verwachten dat de Nederlandse zorgkosten met ongeveer 8 miljard gaan stijgen, vergeleken bij het jaar ervoor.

Maar het verlagen van de zorgkosten dan?

VGZ is de enige zorgverzekeraar die heeft aangegeven dat zij willen gaan inzetten op een vermindering van de zorgkosten. Dit willen zij doen door zorgverleners efficiënter te gaan laten werken, te bezuinigen en te digitaliseren. Een moedig besluit, aangezien VGZ juist in 2017 stevig verlies heeft geleden.

Veel verzekeraars zien de vergrijzing als grootste oorzaak van de hoge zorgkosten. Hier valt in hun ogen niet op te besparen, aangezien het nou eenmaal een grote groep is die zorg nodig gaat hebben.

Verzekeraars zien besparen op de eigen organisatie niet als middel tegen die hoge te betalen kosten. Gemiddeld kost de eigen organisatie van de vier grote verzekeraars 300 tot 400 miljoen euro. De buffers van deze verzekeraars liggen tussen de 1,4 en 3 miljard euro. Zij denken dus dat een besparing op eigen organisatie erg kleine gevolgen zou hebben voor de premie die klanten betalen.

Wat kan de overheid in deze situatie?

De overheid heeft meerdere opties bijvoorbeeld:

  • Zorgtoeslag verhogen/verlagen
  • Basispakket veranderen
  • De zorg als sector aansturen (tot besparingen)
  • Het eigen risico verhogen/verlagen

Het kabinet heeft aangekondigd in haar plannen aan te sturen op mogelijke besparingen. Dit willen zij doen door aan te sturen op transparantie vanuit de zorgverzekeraars over kosten. Het kabinet vindt nu namelijk dat er te weinig informatie is over de prijs en de uiteindelijke kwaliteit in de zorg. Zij denken dat transparantie hierin kan helpen. Ook heeft het kabinet vastgesteld dat het eigen risico voor deze kabinetsperiode 385 euro per jaar zal blijven bedragen.

 

Je kunt in onze vergelijker nieuwe premies berekenen voor je zorgverzekering, zodat je ook in 2019 een goede zorgverzekering af kan sluiten.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven