Zakelijk

​Ouderen ervaren problemen bij afsluiten AOV

Aansprakelijkheidsverzekering nieuws

Onze top 5 aansprakelijkheidsverzekeraars

​Ouderen ervaren problemen bij afsluiten AOV

2 minuten leestijd
Als een zestigjarige een arbeidsongeschiktheidsverzekering wil afsluiten, wordt deze vrijwel altijd afgewezen. Veel ouderen in Nederland ervaren grote problemen als zij een arbeidsongeschiktheidsverzekering willen afsluiten. Dat bleek uit een onderzoek dat het programma Radar op NPO 1 onlangs deed onder twaalf verzekeraars.

Leeftijdsdiscriminatie

Nederland heeft veel zzp’ers. Een deel daarvan is ouder dan 55 jaar en wil zich graag verzekeren. Zij worden echter geweigerd door verschillende verzekeraars. Dit kan leiden tot grote problemen als zij hun inkomen kwijt raken. Wieger de Vries meldde zich bij Radar met het probleem. Hij is 62 jaar, werkt als binnenvaartschipper en kan geen arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten. Twee jaar geleden heeft hij het geprobeerd bij verschillende verzekeraars, maar het is niet gelukt. “Er is sprake van leeftijdsdiscriminatie,” aldus De Vries.

Vier op de vijf niet verzekerd
Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat vier op de vijf zzp’ers geen arbeidsongeschiktheidsverzekering hebben. 70% geeft aan een AOV te duur te vinden. De verzekeraars zeggen het risico dat met name zelfstandigen boven de 55 jaar met zich meebrengen, niet te kunnen dragen.

Opvallende eisen

Daarnaast zijn de eisen waaraan zelfstandigen moeten voldoen voordat zij een verzekering kunnen afsluiten opvallend. Veel verzekeraars vereisen een medische keuring, maar verzekeraar Allianz eist meer. De verzekeraar wil standaard een bloedonderzoek van nieuwe klanten. Hieruit kunnen naast bekende problemen ook nieuwe lichamelijke klachten ontdekt worden. De vraag is of u hiervan op de hoogte gesteld wilt worden door uw verzekeraar.

Het Verbond van Verzekeraars keek ook verbaasd op van het bloedonderzoek toen Radar hen hiermee confronteerde. Het is niet het beleid om standaard een bloedonderzoek te vereisen. “Daar moet een medische aanleiding voor nodig zijn. Daarnaast mogen ze geen onderzoek doen of vragen stellen waarbij erfelijke afwijkingen naar voren komen,” vertelt het Verbond van Verzekeraars. Nadien werd er navraag gedaan naar de opvallende eisen bij Allianz zelf. Zij gaven aan het beleid te zullen wijzigen en daarbij verdwijnt ook het bloedonderzoek.

Mogelijke oplossingen

Er zijn alternatieven voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Karen Machielsen is advocaat bij Zumpolle Advocaten en wijst erop dat er nog wel mogelijkheden zijn voor oudere ZZP’ers. Daarvoor zal Het Verbond van Verzekeraars de vangnetregeling aan moeten passen. Deze vangnetverzekering is voor mensen die verder nergens anders terecht kunnen, omdat ze afgewezen zijn vanwege een medische reden. Volgens Machielsen zou het argument leeftijd daar ook aan toegevoegd kunnen worden.

Een vangnetverzekering kan worden afgesloten binnen vijftien maanden nadat u bent gestart met uw onderneming. De recente AOV-aanvraag moet dan om medische redenen geweigerd zijn. Als de aanvraag voor een vangnetverzekering wordt afgewezen, kunt u een klacht indien bij het Kifid of een procedure starten.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven