Zakelijk

​Zilveren Kruis gaat inzetten op extramurale zorg

Zorgverzekering nieuws

​Zilveren Kruis gaat inzetten op extramurale zorg

1 minuut leestijd
De zorg wordt steeds duurder en verzekeraars breken hun hoofd over een betere inkoop van de zorg. Zorgverzekeraar Zilveren Kruis heeft het nieuwe aankoopbeleid voor 2019 gepresenteerd. Hieruit blijkt dat zij vooral in gaan zetten op extramurale zorg

Extramurale zorg

Patiënten vinden het vaak prettig als zij thuis verzorgd kunnen worden. Dit geeft een vertrouwde sfeer. Bovendien bespaart dit kosten. Win-win, dacht de verzekeraar. Bovendien zullen verzekeraars met ideeën moeten komen om de kosten en druk in de ziekenhuizen te verlagen. Zorg bij mensen thuis wordt samengevat extramurale zorg genoemd. Dit houdt niet alleen ouderenzorg in, maar kan ook betekenen dat chemotherapie straks voornamelijk thuis wordt gegeven.

Nieuwe ontwikkelingen

Er zijn al proeven gedaan om te kijken of deze manier van zorg echt zal werken. Er wordt al extramurale zorg gegeven, maar niet op deze schaal. Als deze zorg zich verder ontwikkelt, kunnen thuis kuren worden toegediend en kunnen ziekenhuisbezoeken worden bespaard. Voordat het zover is, zal de techniek zich verder moeten ontwikkelen. Er zijn al mogelijkheden uitgevonden, maar deze zijn nog niet op grote schaal uitgevoerd. Voorbeelden hiervan zijn diabetespatiënten die hun gegevens online bijhouden en hartpatiënten die thuis zelf een hartfilmpje maken.

Acute gezondheidszorg

Ook de acute gezondheidszorg zal worden aangepakt. Veel mensen klagen over de lange wachttijden waar spoedgevallen mee te maken krijgen binnen de geestelijke gezondheidszorg. Het kan weken duren voordat er plaats is om opgenomen te worden in de juiste instelling. Juist in de geestelijke gezondheidszorg is het belangrijk dat wachtlijsten zo kort mogelijk worden gehouden. In deze zogenaamde verloren tijd van wachten, loopt de zorgvrager het meeste risico. De verzekeraar wil samenwerken met een team dat ambulante zorg verleent totdat de cliënt kan worden opgenomen.

 

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven