​Helft van bedrijven failliet na brand: verzekering helpt

Opstalverzekering nieuws

​Helft van bedrijven failliet na brand: verzekering helpt

2 minuten leestijd
Als u uw bedrijf opricht, denkt u misschien niet in de eerste plaats aan een mogelijke brand. De impact van een brand blijkt onderschat: ongeveer de helft van de kleine tot middelgrote ondernemingen is binnen twee jaar na een brand failliet. Kunt u een brand voorkomen en hoe creëert u een vangnet voor mogelijke brand?

Bij het oprichten van een bedrijf komen risico’s kijken. Dit geldt ook voor het verdere ondernemen. Het onderzoeksbureau GFK heeft onderzoek gedaan naar de gevolgen van brand bij MKB-ondernemingen die tussen de 1 en 30 miljoen euro omzetten. Uit onderzoek van onderzoeksbureau GFK blijkt dat het merendeel van de ondernemers het eigen risicobeleid goed genoeg vindt. Een brand wordt echter regelmatig onderschat. Een kwart van de bedrijven heeft geen draaiboek klaarliggen voor een brandscenario.

Regelgeving

Misschien denkt u: maar ik heb rookmelders en houd mij aan de eisen van brandveiligheid. Er zijn inderdaad vereisten waar een bedrijf aan moet voldoen om het bedrijf brandveilig te maken. Hier moet u zich ook vooral aan houden. Voorzieningen zoals rookmelders en vluchtroutes zijn er om de veiligheid van de werknemers te optimaliseren. In de eerste plaats voorkomen deze voorzieningen geen brand, maar gaat het om het veilig kunnen vluchten. Daarnaast hebben de meeste bedrijven ook wel een opstalverzekering waarin schade bij brand wordt gedekt, maar deze is vaak niet zo uitgebreid dat alle kosten gedekt worden.

Gevolgen

De gevolgen van een brand zijn vaak van grote invloed op het bedrijf. Naast de materiële schade zal het bedrijf enige tijd stil liggen. De meeste ondernemers schatten dat hun bedrijf zo’n anderhalve maand stil kan liggen zonder grote problemen. Ruim 40% denkt dat hun bedrijf dit slechts twee weken volhoud. Als er twee weken of langer niet geleverd wordt, is bovendien de kans groot dat klanten naar de concurrent gaan. De gevolgen zijn al snel niet meer te overzien. Dit leidt tot de vele faillissementen binnen de sector midden- en kleinbedrijf.

Alarm

Verzekeraars en de brandweer slaan alarm. Zij vinden de situatie zorgelijk en willen de krachten bundelen om ondernemers te helpen. Op Checklistbrand.nl kunt u testen of uw bedrijf goede maatregelen heeft getroffen voor een mogelijke brand. Na het invullen van verschillende gegevens, krijgt u een e-mail met tips en mogelijkheden om u te beschermen tegen brand.

Zorg ook altijd voor een draaiboek. Dit is niet alleen van belang voor de veiligheid bij het uitbreken van een brand, maar ook voor het redden van uw bedrijf na de brand. Zorg verder voor een goede verzekering, passend bij uw bedrijf. Brand valt onder de opstalverzekering, maar tussen de verschillende verzekeringen kan verschil in dekking zitten. Kijk op Verzekering.nl en vergelijk de verschillende verzekeringen die u kunt afsluiten rondom brand. Heeft u vragen? Neem dan contact op met Verzekering.nl.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven