​Nieuwe medicijnen niet vergoed door verzekeraars

Zorgverzekering nieuws

​Nieuwe medicijnen niet vergoed door verzekeraars

2 minuten leestijd
Patiënten met diabetes krijgen vaak de verouderde versie van benodigde medicijnen voorgeschreven. Dit komt doordat huisartsen en apothekers onder druk staan van verzekeraars. Voor verzekeraars zijn oudere medicijnen namelijk net iets goedkoper.

Kostenbesparing lijkt belangrijker

Introductie van nieuwe medicijnen is in Nederland erg lastig door de vermeende obsessie met kostenbesparing. Nieuwe medicijnen zouden echter op lange termijn moeten zorgen voor verbetering onder patiënten. De nieuwe medicijnen zijn daarnaast vaak niet duurder dan de oude medicijnen eerst waren. De oude medicijnen worden alleen goedkoper en de nieuwe medicijnen krijgen de prijs van de oude medicijnen. Als de oude medicijnen eerst €50 per maand kostten, kosten deze nu €40 per maand en de nieuwe medicijnen €50 per maand.

Reactie zorgverzekeraars

Zorgverzekeraars reageren hierop door oude medicijnen in te kopen en leveranciers, apothekers en huisartsen te stimuleren om de oude, goedkopere medicijnen voor te schrijven. Artsen en apothekers hebben uiteindelijk zelf de verantwoordelijkheid of zij mee gaan in het voorschrijven van goedkopere medicijnen.

Gevolgen voor de patiënt

Diabetes Vereniging Nederland zegt dat patiënten het voorschrijven van verouderde medicijnen herkennen. Patiënten krijgen vaak oude medicijnen voorgeschreven en het duurt lang voordat nieuwe medicijnen wel vergoed worden door de verzekeraars. Het gevolg is dus dat de keuze voor medicijnen gemaakt wordt op basis van kosten en niet op basis van het welzijn van de patiënt. De keuze voor oudere medicijnen is tevens niet bevorderend voor de innovatie in de zorg.

Nieuwe mogelijkheden

Verschillende farmaceuten waaronder Novo Nordisk en Abbott ervaren problemen met het introduceren van nieuwe middelen. De Amerikaanse farmaceut Abbott heeft een nieuwe bloedsuikermeter die in Nederland nog niet vergoed wordt. Diabetes Vereniging Nederland is hier niet blij mee, omdat zij denken dat het apparaatje grote meerwaarde biedt voor diabetespatiënten. Daarnaast bieden de nieuwe beschikbare medicijnen meer vrijheid aan de patiënt. Het spuiten van insuline hoeft bijvoorbeeld niet meer op een vast tijdstip. Patiënten zouden daardoor meer flexibiliteit ervaren.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven