Zakelijk

Jaarlijkse controle van huis voorkomt problemen

Opstalverzekering nieuws

Jaarlijkse controle van huis voorkomt problemen

2 minuten leestijd
Het voorjaar is een goede periode om een jaarlijkse controle rondom uw huis te doen. In deze periode heeft u vrijwel geen last van regen, vorst of hitte. Een inboedel- en opstalverzekering sluit u af om ingedekt te zijn tegen materiële schade. U kunt echter enkele voorzorgsmaatregelen nemen om uw huis te beschermen tegen onnodige schade. Controleer uw huis goed en voorkom onverwachte schade en kosten.

Technische aspecten

Of u nu uw huis net gekocht heeft of er al een lange tijd woont, het is verstandig om een aantal zaken jaarlijks na te lopen. Vrijwel iedereen die een huis bezit, heeft een opstal- en inboedelverzekering. Hoewel de inboedelverzekering niet verplicht is, is het verstandig om deze wel af te sluiten. Als er bijvoorbeeld brand ontstaat, komt u er daarna pas achter dat uw spullen bij elkaar een grotere waarde hadden dan u dacht. Dan loopt de aanschafprijs van de nieuwe spullen na een brand bij elkaar aardig op en dan is het fijn als u verzekerd bent.

Naast een opstal- en inboedelverzekering is een overlijdensrisicoverzekering in sommige gevallen verplicht. Als u en uw partner beide inkomens nodig hebben om het huis te financieren, is een overlijdensrisicoverzekering verplicht. Indien u komt te overlijden, voorkomt een dergelijke verzekering financiële problemen voor uw partner of andere nabestaanden. Als u geen partner heeft of uw partner het huis kan betalen zonder uw inkomen, is bij sommige banken een overlijdensrisicoverzekering niet verplicht.

Praktische aspecten

Uitstel van reparaties of onderhoud kan in de eerstvolgende winter leiden tot onnodige problemen of schade. Dit kan vervolgens impact hebben op uw inboedelverzekering, omdat achterstallig onderhoud kan leiden tot het weigeren van een schadeclaim. Controleer daarom allereerst de buitenkant van uw woning. Kijk of er geen dakpannen missen en controleer de schoorsteen of deze eventueel geveegd moet worden. De dakgoten dienen even nagekeken te worden op scheurtjes of verstoppingen. Daarnaast kunt u de buitenkraan weer aansluiten en controleren of er geen leidingen kapot gevroren zijn.

Indien u houten kozijnen en/of deuren heeft, doet u er goed aan om ieder jaar het houtwerk goed schoon te maken. Dit is overigens ook aan te bevelen voor aluminium of kunststof kozijnen. Daarnaast is het aan te raden om iedere vijf jaar uw schilderwerk opnieuw te laten doen. Dit is naast de bescherming van het hout ook gunstig voor de waarde van uw woning.

Sommige huizen zijn voorzien van zonnepanelen. Om een zo hoog mogelijk rendement te halen uit uw zonnepanelen, dient u ieder voorjaar bladeren en viezigheid zoals zand of stof te verwijderen.

Met deze praktische informatie en handige tips kunt u uw huis helemaal klaar maken voor een nieuw jaar. U kunt daarnaast altijd terecht bij ons met vragen. Meer informatie over inboedel- en opstalverzekeringen kunt u vinden op verzekering.nl

 

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven