Zakelijk

​Autoverzekering voor 17-jarigen

Autoverzekering nieuws

​Autoverzekering voor 17-jarigen

2 minuten leestijd
Sinds een aantal jaren is het experiment 2toDrive van kracht. Door 2toDrive kunnen 17-jarigen afrijden en in het bezit zijn van een auto. Hoe zit het met de autoverzekering?

2toDrive

In 2011 is de proef 2toDrive van start gegaan. Met 2toDrive kunnen jongeren vanaf 16,5 jaar beginnen met rijlessen en vanaf hun 17e levensjaar examen doen. In Nederland mag pas vanaf 18 jaar zelfstandig gereden worden, daarom is er voor de 17-jarige geslaagden een begeleiderspas. De geslaagde mag maximaal 5 begeleiders uitkiezen. De begeleiders moeten aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moeten zij minimaal 27 jaar oud zijn en minimaal 5 jaar in het bezit zijn van een Nederlands rijbewijs voor personenauto’s.

2toDrive heeft niet veel veranderd aan de manier van het behalen van een rijbewijs. Lessen kunnen gewoon worden gevolgd bij een gecertificeerde rijschool. Wel heeft het op een andere manier impact. Het doel van 2toDrive was om het aantal verkeersdoden terug te dringen. Uit onderzoek bleek dat bij 20% van de ernstige verkeersongevallen jongeren betrokken waren. Na verdere berekeningen werd gesteld dat er door het in gang stellen van 2toDrive 16 verkeersdoden minder zouden vallen op jaarbasis. Een soortgelijk experiment in Duitsland heeft voor minder ongevallen en boetes gezorgd.

Autoverzekering

Inmiddels zijn al ruim 240.000 17-jarigen in Nederland geslaagd. Het experiment blijkt succesvol en daarom is het op 15 maart 2018 overgegaan in een wet. Het gevolg van 2toDrive is dat 17-jarigen al in het bezit kunnen zijn van een auto. Ze mogen legaal rijden, al is het met een begeleider ernaast. Hoe zit het eigenlijk met de autoverzekering?

Een autoverzekering afsluiten blijkt voor een 17-jarige bestuurder niet gemakkelijk. Verschillende verzekeringsmaatschappijen accepteren geen 17-jarigen. Het is algemeen bekend dat jongeren relatief veel betrokken zijn bij ongelukken in vergelijking met oudere doelgroepen. Jongeren hebben weinig rijervaring en nemen sneller risico’s. Toch zou de drempel om een 17-jarige te accepteren lager moeten zijn, omdat zij een ervaren begeleider naast zich hebben zitten. De onderstaande verzekeraars accepteren 17-jarigen wel.

  • ANWB
  • de Goudse
  • Nationale-Nederlanden
  • Unigarant
  • Univé

Let wel op: bij online tools kan het voorkomen dat de tool niet werkt als u invult dat u 17 jaar bent. Neem dan contact op met de verzekeringsmaatschappij.

Het is erg eenvoudig om te besparen op uw autoverzekering en zoals u eerder heeft gelezen kan het u ook nog eens een hoop geld schelen. Daarom raadt Verzekering.nl u aan om onze vergelijker te gebruiken als u autoverzekeringen wil vergelijken.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven