Zakelijk

​Worden mijn reisvaccinaties vergoed?

Reisverzekering nieuws

​Worden mijn reisvaccinaties vergoed?

3 minuten leestijd
Als kind kreeg u al vaccinaties tegen bekende kinderziektes. Nu heeft u een verre reis geboekt en krijgt u ineens weer te maken met vaccinaties. Welke vaccinaties heeft u nodig en worden deze vergoed?

Vaccinaties

In Nederland worden kinderen gevaccineerd volgens het Rijksvaccinatieprogramma. Deelname aan dit programma is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden. Meer dan 95% van de ouders laat hun kinderen dan ook vaccineren. Bekende ziektes waar kinderen tegen worden ingeënt, zijn Difterie, Kinkhoest, Tetanus, Polio, Bof, Mazelen en Rode Hond. Het gevolg van de vele vaccinaties is dat veel ziektes vrijwel niet meer voorkomen in Nederland. Ook epidemieën worden grotendeels voorkomen.

Reisvaccinaties

Als volwassene in Nederland krijgt u niet snel te maken met vaccinaties. Hooguit een griepprik of een nieuw ontwikkeld vaccin tegen een specifieke ziekte, maar dit is altijd uw vrije keuze. Als u vanuit het buitenland naar Nederland komt, bent u in sommige gevallen wel verplicht om u medisch te laten onderzoeken. Dit geldt ook voor Nederlanders die naar het buitenland gaan.

Voor het reizen binnen Europa zijn geen verplichte vaccinaties. Bij het reizen naar sommige landen, met name in Oost- en Zuid-Europa, wordt dit wel aangeraden. Als u buiten Europa gaat reizen, kunnen vaccinaties zelfs verplicht zijn. Soms krijgt u alleen een visum op vertoon van uw gele vaccinatieboekje.

Er zijn verschillende reisvaccinaties. De meest voorkomende verplichte vaccinatie is het Gele Koorts vaccin. Ook tegen Cholera moeten veel reizigers zich inenten. Daarnaast zijn er ook niet-verplichte aanbevolen vaccinaties, bijvoorbeeld tegen hepatitis A en Difterie, Tetanus en Polio. Heeft u de DTP-prik al gekregen toen u kind was? Deze is nu niet meer geldig en u moet u dus echt opnieuw laten vaccineren. Misschien denkt u: Malaria staat er niet tussen? Tegen sommige gevaarlijke ziektes kunt u zich niet vaccineren. Tegen Malaria kunt u bijvoorbeeld alleen pillen slikken. Vraag hiernaar op het consult en laat u goed informeren over de risico’s.

Kosten

Het Rijksvaccinatieprogramma voor kinderen in Nederland is gratis. Aan de reisvaccins zijn wel kosten gebonden. U betaalt voor het vaccin zelf en daarnaast betaalt u ook het consult. Het consult kost meestal rond de 25 euro, een vaccin gemiddeld 40 euro. De Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) is een bekende aanbieder van reisvaccinaties. Hier kunt u een afspraak maken met een arts om uw reis te bespreken.

De arts brengt de risico’s in kaart en geeft u advies. U kunt vaak al direct worden ingeënt. Soms moet u terugkomen voor een (herhaal)vaccin De GGD is bevoegd om u een officieel vaccinatiepaspoort mee te geven, ook wel bekend als het gele boekje. Hierin krijgt u een stempel met de naam van het vaccin en de geldigheidsduur. Dit document moet u meenemen op reis en laten zien bij de douane. Ook voor het boekje betaalt u een bedrag.

Gemiddeld betaalt u zo’n 125 euro als u ook de aanbevolen vaccins wilt. Dit bedrag wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Vaak krijgt u wel een vergoeding als u aanvullend verzekerd bent, de dekking is 75 tot 100 procent. Let op: met een reisverzekering worden vaccinatiekosten vaak niet vergoed. Bij een reisverzekering gaat het om de kosten die u tijdens uw reis maakt, ook als u aanvullend medisch verzekerd bent.

Wees op tijd

Als u wordt gevaccineerd, worden meestal kleine deeltjes van de ziekte in uw lichaam gespoten. Uw afweersysteem moet dan aan het werk en gaat antistoffen aanmaken. Die beschermen u tegen de ziekte. Dit proces kan een aantal dagen duren, soms duurt dit zelfs meerdere weken. Wees daarom op tijd met het halen van uw vaccins. De meeste vaccinaties moet u minstens 10 dagen voor vertrek halen. Sommige vaccins moet u zelfs een aantal maanden voor vertrek halen.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven