​Bang om naar de tandarts te gaan: bezoek de angsttandarts

Zorgverzekering nieuws

​Bang om naar de tandarts te gaan: bezoek de angsttandarts

2 minuten leestijd
Tandartsangst is een bekend probleem. Maar liefst 40% van de Nederlandse volwassenen is bang om naar de tandarts te gaan. Er is een oplossing: de angsttandarts.

Angst

Een groot deel van de volwassenen is bang om naar de tandarts te gaan. 12% is extreem angstig en er zijn duizenden Nederlanders die zelfs helemaal niet naar de tandarts durven. Natuurlijk met alle gevolgen van dien, want wie een lange tijd niet gaat, kan rekenen op tandproblemen. Tandartsen herkennen het probleem en spelen hierop in.

Tandartsbezoek

Waarom is er zo’n angst voor een tandartsbezoek? Een grote rol spelen de spookverhalen van vroeger. Sommige patiënten zijn bang voor de instrumenten van de tandarts en de ‘enge’ geluiden. Toch is op dit gebied veel veranderd. Er worden verdovingen gebruikt bij het vullen van gaatjes. Er worden foto’s gemaakt, waarbij eventuele tandproblemen vroegtijdig worden gesignaleerd.

Daarnaast is ook de preventie verder ontwikkeld. Juist daarom zijn controles bij de tandarts zo belangrijk. Op deze manier kan de tandarts behandelingen geven uit voorzorg en persoonlijke tips geven voor tandverzorging. Dit kan tandproblemen voorkomen.

De angsttandarts

Er is goed nieuws voor wie angst heeft voor de tandarts. Er zijn inmiddels zo’n 50 angsttandartsen in Nederland. Hier werken professionals die goed om weten te gaan met de angst van hun patiënten. U wordt gerustgesteld en er wordt extra tijd gemaakt om u goed te informeren over de behandeling. Ook is er ruimte om vragen te stellen en krijgt u vaak eerst een intakegesprek. Er is zelfs een angsttandarts die patiënten onder narcose behandeld, zodat zij niets merken van de behandeling.

Wordt een bezoek aan de angsttandarts vergoed?

Tandartskosten vallen niet standaard in de basisverzekering. Hier heeft u een aanvullende tandartsverzekering voor nodig. Meestal wordt 75% van de gemaakte kosten gedekt. Ook zit er een maximum aan het bedrag dat per jaar wordt vergoed. In sommige gevallen worden de kosten wel vergoed door de basisverzekering, bijvoorbeeld bij kinderen.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven