​Kan ik mijn auto verzekeren zonder iets over mijn strafblad te zeggen?

Rechtsbijstandverzekering nieuws

​Kan ik mijn auto verzekeren zonder iets over mijn strafblad te zeggen?

2 minuten leestijd
Er wordt regelmatig gezegd dat u niet moet rommelen met de feiten als u een verzekering afsluit. Maar wat als u bang bent dat u veel meer premie betaalt of zelfs niet wordt geaccepteerd?

Er wordt regelmatig gesjoemeld met verzekeringen. En dan met name bij het afsluiten. Er wordt bijvoorbeeld gelogen over eerder gemaakte schade, later wordt er onterecht schade geclaimd en soms wordt bij het afsluiten zelfs het strafblad verzwegen.

Vragenlijst

Hoe werkt het afsluiten van een autoverzekering precies? Allereerst kiest u een verzekering die bij uw wensen past. Bij het afsluiten van de verzekering vult u uw gegevens in. Daarna volgt een vragenlijst met vragen over onder andere uw rijverleden. Het is belangrijk om hier eerlijk antwoord op te geven. Veel antwoorden op de vragen kan de verzekeraar namelijk gewoon nakijken in het gezamenlijke systeem van verzekeraars. Het gaat niet eens om het antwoord dat u geeft, maar de betrouwbaarheid hiervan. Als u liegt over bepaalde vragen, kan dit een reden zijn voor de verzekeraar om u te wantrouwen en niet te accepteren.

Strafblad

U hoeft niet bang te zijn voor een strafblad als u kleine overtredingen heeft begaan, zoals openbaar dronkenschap en verkeersovertredingen. Wanneer is er wel sprake van een strafblad? Bij het begaan van een misdrijf bij een leeftijd boven de 12 jaar. Bij een misdaad kunt u denken aan handel in drugs, diefstal of moord. Veel misdrijven hebben op zich niets met uw rijgedrag te maken. Toch kan het met een strafblad moeilijker zijn om een verzekering af te sluiten.

Wat zijn de mogelijkheden?

De eerste jaren kan het bijna onmogelijk zijn om u te verzekeren. Een enkele verzekeraar accepteert klanten met een recent strafblad, maar dan wel tegen enorm hoge premies. Na enkele jaren kan het gemakkelijker worden om u te verzekeren. Na acht jaar bent u zelfs niet meer verplicht om uw strafblad te melden bij de verzekeraar. De termijn van acht jaar gaat echter pas in op het moment dat de straf voorbij is of de zaak is afgehandeld.

Verzekeren op naam van iemand anders

Het kan verleidelijk zijn om uw autoverzekering op naam van uw moeder, partner of ander familielid te zetten. Dit is alleen niet verstandig en bovendien ook illegaal. Het kan grote problemen veroorzaken bij schade of als u in de toekomst opnieuw een verzekering afsluit. U kunt dan ook nog eens op de zwarte lijst van verzekeraars komen.

Advies van Verzekering.nl

Het is uiteindelijk het beste om eerlijk te zijn. Misschien betekent dit dat u de eerste jaren na uw aanraking met justitie geen autoverzekering kunt afsluiten. In ieder geval bent u dan niet op de zwarte lijst gekomen en kunt u in de toekomst gemakkelijker een verzekering afsluiten. Als u twijfelt over uw strafblad kunt u bovendien altijd contact opnemen met verzekeraars over de mogelijkheden. Misschien is er in uw geval een snellere oplossing mogelijk.

Het is erg eenvoudig om te besparen op uw autoverzekering en zoals u eerder heeft gelezen kan het u ook nog eens een hoop geld schelen. Daarom raadt Verzekering.nl u aan om onze vergelijker te gebruiken als u autoverzekeringen wil vergelijken.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven