Zakelijk

Kan ik mijn zorgverzekering tussentijds wijzigen?

Zorgverzekering nieuws

Kan ik mijn zorgverzekering tussentijds wijzigen?

3 minuten leestijd
​Wilt u graag toch nog de dekking van uw aanvullende zorgverzekering ophogen? Bent u plots zwanger geworden of was u simpelweg te laat met het wijzigen van uw zorgpolis? Geen paniek, misschien heeft Verzekering.nl de oplossing voor u gevonden. Tussentijds wijzigen is bij een aantal zorgverzekeraars toch nog mogelijk.

De basisregel

Elk jaar kunt u vanaf half november tot en met 31 december overstappen van zorgverzekering. De nieuwe zorgverzekeraar zegt dan automatisch uw vorige zorgverzekering voor u op. Ook is het mogelijk om tussen 31 december en 31 januari een nieuwe zorgverzekering af te sluiten mits u zelfstandig uw oude zorgverzekering voor 31 december heeft opgezegd. Uw nieuwe zorgverzekering gaat altijd in op 1 januari, ook als u deze later heeft afgesloten. Er zijn echter een aantal algemene uitzonderingen en uitzonderingen die verschillen per verzekeraar. Wij hebben ze voor u op een rijtje gezet:

Algemene uitzonderingen

In de volgende situaties kunt u tussentijds alsnog een nieuwe zorgverzekering afsluiten.

 • U wordt 18 jaar
  Vanaf uw 18de jaar moet u betalen voor uw eigen zorgverzekering. Het is vanaf nu verplicht om een basisverzekering af te sluiten. De verzekering moet afgesloten worden vanaf de eerste maand nadat u 18 bent geworden.
 • U gaat scheiden
  Als u en uw partner samen staan ingeschreven op dezelfde polis, kunt u de polis laten opsplitsen. Uw partner, niet de hoofdaanvrager, kan nu overstappen naar een andere zorgverzekering.
 • U komt net in Nederland wonen
  Iedereen in Nederland moet verplicht een zorgverzekering afsluiten. U kunt dit direct bij binnenkomst regelen.
 • U komt uit een militair dienstverband
  Komt u net terug uit een militair dienstverband? Geen zorgen; binnen vier maanden bent u verplicht om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten.
 • U bent collectief verzekerd en stapt over van werkgever
  De collectieve zorgverzekering van uw huidige werkgever wordt automatisch beëindigd. U kunt nu overstappen naar een ander collectief. Doet u dit niet, dan wordt de collectieve verzekering automatisch omgezet naar een persoonlijke zorgverzekering bij dezelfde zorgverzekeraar. Mogelijk kunt u wel de polis nog wijzigen.
 • Uw zorgverzekeraar wijzigt de voorwaarden
  De laatste uitzondering betreft veranderingen omtrent de verzekeraar zelf. Als de verzekeraar tussentijds de voorwaarden wijzigt van de zorgverzekering, mag u overstappen naar een andere zorgverzekering.

Meegroeiservice Deltaloyd, OHRA & CZ

Met de OHRA en Deltalloyd meegroeiservice kunt u uw aanvullende zorgverzekering 1x per jaar tussentijds wijzigen. Het is mogelijk om uw aanvullende verzekering aan te vullen of te beperken. Dit is mogelijk in de volgende situaties:

 • U bent zwanger
 • Uw kindje is geboren
 • U adopteert een kindje
 • U gaat samenwonen of trouwen
 • U gaat verhuizen
 • U gaat scheiden
 • Uw kinderen gaan het huis uit
 • U gaat met pensioen
 • U verliest uw baan
 • In geval van een overlijden

De meegroeiservice van OHRA geldt niet voor de tandartsverzekering, OHRA Comfort Verpleging en Zelfverzekerd Compact. De Delta Lloyd Meegroeiservice geldt niet voor de aanvullende verzekeringen Zeker en Zekerplus, alle tandartsverzekeringen, Luxe Verpleging en Werkgeverszorgpakketten. CZ biedt deze meegroeiservice alleen aan in geval van zwangerschap.

Dekking verhogen bij Nationaal Academic, Promovendum, Salland & Zorgdirect.

Bij een viertal verzekeraars is het mogelijk om tussentijds uw dekking te verhogen. Het gaat hier om Nationaal Academic, Promovendum, Salland en ZorgDirect. Je kunt echter pas na 6 maanden gebruik maken van de vergoedingen vanuit uw nieuwe aanvullende verzekering.

Tussentijdse modules bij FBTO

FBTO maakt gebruik van verschillende modules die je het hele jaar door aan kunt zetten. Als de module is aangezet, dan blijft hij aanstaan tot het einde van het jaar. Het gaat hier om de volgende modules:

 • Ongevallen
 • Tand ongevallen
 • Zorg in het buitenland

Verpleging & zwangerschap bij Zorg en zekerheid

Bij Zorg en Zekerheid is het mogelijk om uw aanvullende zorgverzekering te wijzigen als u zwanger bent of als u in de loop van 2018 bent opgenomen in een verpleeghuis.

U kunt in onze vergelijker nieuwe premies berekenen voor uw zorgverzekering, zodat u ook in 2019 een goede zorgverzekering af kan sluiten.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven