Kunt u oververzekerd zijn?

Opstalverzekering nieuws

Kunt u oververzekerd zijn?

2 minuten leestijd
In Nederland worden in vergelijking met andere landen veel verzekeringen afgesloten. Een woordvoerder van de Consumentenbond zei zelfs dat de Consumentenbond de indruk heeft dat Nederland een zwaar oververzekerd land is. Maar wanneer bent u oververzekerd? Kan dit eigenlijk wel?

Welke verzekeringen heeft u nodig?

Er zijn maar twee verzekeringen die verplicht worden gesteld in Nederland. Iedereen van 18 jaar en ouder is verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Als u een auto bezit bent u verplicht een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Naast deze twee verzekeringen zijn er nog verschillende andere verzekeringen en aanvullende modules op de zorg- en autoverzekering.

Dat andere verzekeringen niet verplicht zijn, wil niet zeggen dat u deze niet nodig heeft. Een opstalverzekering is aan te raden als u een huis bezit, omdat schade zo hoog op kan lopen dat een gemiddelde particulier dit niet kan betalen. Hetzelfde geldt voor andere verzekeringen waarbij schades hoog op kunnen lopen. Het kan dan verstandig zijn om per maand een bedrag kwijt te zijn aan het betalen van een premie in plaats van dat u het volle schadebedrag ineens moet betalen.

Dubbele verzekering

In sommige gevallen is er wel sprake van oververzekerd zijn. Als u bijvoorbeeld op wintersport gaat en een reisverzekering afsluit, kunt u kiezen voor een aanvullende module gevaarlijke sporten. Wintersport zit vaak al in de basisverzekering en dan is de aanvullende module gevaarlijke sporten niet nodig als u gewoon op de piste skiet. U zou dan te veel premie betalen.

Te veel premie

Het kan ook voorkomen dat u te veel premie betaalt. U heeft bijvoorbeeld een inboedelverzekering die schade dekt tot 60.000 euro, terwijl uw inboedel slechts een waarde heeft van 40.000 euro. U krijgt bij schade dus nooit meer uitgekeerd dat 40.000 euro. Uw premie wordt afgestemd op de dekking, dit betekent in dit geval dat u per maand meer premie betaalt dan nodig is. De verzekering zelf is niet overbodig.

Te veel verzekeringen?

Er wordt weleens gezegd dat aanvullende verzekeringen niet altijd nodig zijn. Een advies dat vaak wordt gegeven is om geen aanvullende tandartsverzekering te nemen. Deze verzekering zou vaak niet nodig zijn. Alleen moet u wel bedenken dat er hier wordt uitgegaan van een aantal controles per jaar. Als u een wortelkanaalbehandeling nodig heeft, kunnen de tandartskosten ineens fors toenemen. Dit soort behandelingen kunt u meestal niet van tevoren aan zien komen en dan is het fijn als u een aanvullende tandartsverzekering hebt.

De vraag is dus of u van tevoren wel weet wat u nodig heeft. De kans op schade kan in sommige gevallen misschien klein lijken, maar een ongeluk zit in een klein hoekje.

Advies van Verzekering.nl

Inmiddels worden er veel verschillende verzekeringen aangeboden. U kunt zich bijna overal voor verzekeren als u dat wilt. Natuurlijk is het goed om van tevoren in te schatten hoe groot het risico is dat u loopt. Op deze manier komt u erachter welke verzekeringen u nodig hebt. Ook is het verstandig om verschillende verzekeringen te vergelijken en de polissen van uw huidige verzekeringen na te kijken. Zo krijgt u de beste prijs/kwaliteitverhouding. U kunt verschillende verzekeringen vergelijken op Verzekering.nl.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven