Zakelijk

Wordt off-piste skiën gedekt?

Reisverzekering nieuws

Wordt off-piste skiën gedekt?

3 minuten leestijd
U kunt bij veel reisverzekeringen de wintersportdekking kiezen of het zit zelfs al in het basispakket. Toch wordt off-piste skiën niet altijd gedekt. Doorlopende reisverzekeringen met wintersportdekking kunnen veel van elkaar verschillen. Verzekering.nl heeft een inventarisatie gemaakt en uitgezocht of off-piste skiën wordt gedekt in 2018.

Vanwege hevige sneeuwval deze winter zijn al verschillende skigebieden ingesneeuwd en de kans op lawines neemt toe. Het jaar is nog maar net begonnen, maar er zijn al meerdere doden gevallen door lawines. Pionieren is nog steeds populair en off-piste skiën blijft in trek bij avonturiers. Het skiën op verse sneeuw weegt voor veel skiërs op tegen de gevaren die off-piste skiën met zich meebrengt. Veel skiërs kennen de off-piste gebieden niet en lopen daardoor risico op een ongeval. Zorg dat u niet voor verrassingen komt te staan na een ongeval en onverwachts zelf voor de rekeningen opdraait.

Wintersportdekking

De standaard doorlopende reisverzekering heeft meestal een basisdekking en de optie om aanvullende modules te kiezen. Denk hierbij aan medische kosten, ongevallen, annulering, hulpverlening motorrijtuig, reisbagage, diefstal en wintersport.

Bij een aantal verzekeringen valt wintersport onder de standaarddekking. Dit zijn onder andere Aegon, Aon Direct, Delta Lloyd, HEMA en Inshared.

Verzekeraars die off-piste vergoeden

Het is niet altijd duidelijk of off-piste skiën is opgenomen in de dekking. Hieronder ziet u een overzicht van verzekeraars die off-piste vergoeden.

Allianz Global Assistance – Off-piste skiën wordt vergoed door de doorlopende reisverzekering als de aanvullende verzekeringen wintersport en bijzondere sporten ook zijn afgesloten. Als er wordt gewaarschuwd voor lawinegevaar of het verboden is om in het gebied te skiën, wordt dit niet vergoed. U bent dus niet verzekerd als u het gevaar opzoekt.

Inshared Reisverzekering- skiën is verzekerd, tenzij er een rood kruis bij de piste staat. Dit ziet de verzekeringsmaatschappij als een duidelijk skiverbod en daarom geldt er geen dekking als er een ongeluk zou gebeuren op een piste met een rood kruis. U bent dus verzekerd als het niet verboden is om in het gebied te skiën. Tegenwoordig zit winter- en onderwatersport in het basispakket.

Europese Doorlopende Reisverzekering – Wanneer de aanvullende verzekeringen winter- en bijzondere sporten zijn afgesloten, wordt off-piste skiën gedekt. Schade door roekeloosheid wordt niet gedekt. Waarschuwingen en gebieden waarop een skiverbod geldt mogen niet genegeerd worden. Volgens de verzekeringsmaatschappij is het onverantwoord als je off-piste gaat als er code 3 of hoger is afgegeven, men een onervaren skiër is, er zonder gezelschap off-piste wordt geskied en zonder voorzorgsmaatregelen wordt geskied. Dit houdt in dat u zonder EHBO-spullen op weg gaat. U moet wel aanvullend verzekerd zijn voor skiën en snowboarden.

Zelf Doorlopende Reisverzekering – Off-piste skiën is verzekerd, tenzij het (tijdelijk) verboden is om in het gebied te skiën. De aanvullende verzekering voor wintersport moet dan wel worden afgesloten.

Aegon Doorlopende Reisverzekering – Off-piste skiën is verzekerd, maar het moet wel in recreatief verband plaatsvinden. Voor medische kosten moet naast de basisdekking ook de aanvullende module meeverzekerd worden, bij allrisk zit dit er standaard in. De Reisverzekering Online die in 2015 werd genoemd, bestaat inmiddels niet meer.

Verzekeraars die off-piste beperkt vergoeden

FBTO Doorlopende Reisverzekering – Buiten de piste skiën is alleen verzekerd als u dit doet onder begeleiding van een gecertificeerde ski docent. U moet wel verzekerd zijn voor winter- en onderwatersport.

ANWB Doorlopende Reisverzekering – Off-piste skiën is alleen verzekerd onder begeleiding van een voor off-piste skiën gediplomeerde begeleider. Als je onder begeleiding buiten de pistes gaat skiën terwijl er een lawine waarschuwingscode 4 of hoger is afgegeven, bent u niet verzekerd. U moet wel aanvullend verzekerd zijn voor wintersport.

ZLM Doorlopende Reisverzekering – Als u off-piste gaat skiën onder begeleiding van een skileraar of gids kunt u zich alleen verzekeren voor onvoorziene uitgaven en medische kosten. De ongevallendekking geldt in dit geval niet.

Avéro Achmea Vrij op reisverzekering – Off-piste skiën wordt alleen vergoed als dit gebeurt onder begeleiding van een skileraar of plaatselijke gids.

Centraal Beheer Achmea Doorlopende Reisverzekering – Off-piste skiën wordt alleen vergoed als dit gebeurt onder begeleiding van een skileraar of plaatselijke gids.

Verzekeren voor off-piste skiën is uitgesloten bij verzekeringsmaatschappijen Klaverblad en Nationale Nederlanden.

Wat u het beste kunt doen

Verzekering.nl raadt u aan om altijd de polisvoorwaarden van de reisverzekering goed te controleren. Soms is het verstandig om u naast de wintersportdekking aanvullend te verzekeren voor ongevallen of medische kosten. Daarnaast valt skiën bij sommige verzekeraars onder gevaarlijke sporten, kijk goed welke wintersporten er wel en niet uitgesloten zijn. Natuurlijk is het voor uzelf goed om u voor te bereiden als u off-piste gaat skiën en EHBO-materiaal mee te nemen. Zo gaat u niet alleen verzekerd, maar ook veilig op pad.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven