Moet ik mijn eigen risico verhogen?

Zorgverzekering nieuws

Moet ik mijn eigen risico verhogen?

2 minuten leestijd
Door uw eigen risico vrijwillig te verhogen kunt u jaarlijks veel geld besparen. Het kan echter ook gebeuren dat u uiteindelijk meer kwijt bent dan u bespaard hebt. Om dit laatste te voorkomen, is het belangrijk om na te gaan of een vrijwillig eigen risico positief zal uitpakken. Verzekering.nl helpt u daar graag bij.

Moet ik mijn eigen risico verhogen? Wat is het eigen risico precies? Lees verder om hier meer over te weten te komen.

Wat is het eigen risico?

Het eigen risico is uw bijdrage aan een deel van de zorgkosten die u maakt. Aankomend jaar is het eigen risico € 385. U betaalt dus eerst zelf € 385 aan zorgkosten die onder het eigen risico vallen, voordat de zorgverzekeraar deze kosten betaalt.

Wat is het vrijwillig eigen risico?

Het is mogelijk om het eigen risico vrijwillig te verhogen. Het vrijwillig eigen risico kan € 100, € 200, € 300, € 400 of € 500 euro zijn. Dus, als u het eigen risico € 100 verhoogt is uw nieuwe eigen risico € 485. U betaalt minder premie aan de zorgverzekeraar als u het eigen risico verhoogt. Hierdoor kan het dat u geld bespaart.

Waar betaalt u geen eigen risico voor?

Voor sommige zorg hoeft u geen eigen risico te betalen. Als u alleen gebruik maakt van deze zorg, kan misschien voordelig zijn om uw eigen risico te verhogen. Voor de volgende zorg uit het basispakket betaalt u geen eigen risico:

  • Bezoek aan de huisarts en de huisartsenpost
  • Verloskundige zorg en kraamzorg
  • Dit is de zorg bij een aantal chronische ziekten waarbij de huisarts met een aantal deskundigen samenwerkt om de situatie van de patiënt te verbeteren.
  • Persoonlijke zorg en verpleging aan huis (wijkverpleging)
  • Nacontroles en reiskosten bij orgaandonatie
  • Zorg die kinderen onder de 18 jaar ontvangen

 

Daarnaast kan ook de zorgverzekeraar bepaalde zorgaanbieders, zorgprogramma’s, medicijnen en hulpmiddelen uitsluiten van het eigen risico. Let op: de huisarts kan behandelingen of onderzoeken uitbesteden. Een bloedonderzoek kan een huisarts bijvoorbeeld uitbesteden aan het laboratorium. In dit geval betaalt u wel eigen risico.

Moet ik mijn eigen risico verhogen?

Met het onderstaande schema kunt u bepalen of het voordelig is om uw eigen risico te verhogen. Als het u voordelig lijkt om uw eigen risico te verhogen, denk dan goed na over het bedrag dat u kiest. Als u het eigen risico verhoogt naar € 885, dan moet u dit bedrag in een keer kunnen betalen als dat nodig is.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven