Waarom zijn er verschillen in zorgpremies?

Zorgverzekering nieuws

Waarom zijn er verschillen in zorgpremies?

2 minuten leestijd
Aankomend jaar is er een groot verschil in prijs tussen de laagste en hoogste zorgpremie. Voor een basisverzekering lijkt dat misschien gek, omdat de inhoud hiervan overal hetzelfde is. Hoe kan het dan dat zorgverzekeraars toch verschillende prijzen hanteren? Verzekering.nl geeft u de 4 belangrijkste redenen.

Prijsafspraken met zorgverleners

Het verschil in de zorgpremies is mede te wijten aan de afspraken die zorgverzekeraars maken met zorgverleners. Deze afspraken gaan vooral over behandelingen, de prijs en de kwaliteit van de zorg. Als de zorgverzekeraar voordelige afspraken maakt met de zorgaanbieder betalen zij minder voor de behandeling van een patiënt. Dit voordeel kunnen zij doorberekenen in hun premie.

Contracten met zorgverleners

Waarom zijn er verschillen in zorgpremies? Als een zorgverzekeraar met een beperkt aantal zorgverleners contracten heeft afgesloten, is de premie lager. Het is aan te raden om bij deze prijsvechters onder de zorgverzekeraars na te gaan met welke zorgverleners zij contracten hebben. Zo komt u niet voor onaangename (dure) verrassingen te staan.

Bedrijfskosten zorgverzekeraar

De bedrijfskosten zijn de kosten die de verzekeraar maakt om de zorgverzekering aan u aan te bieden. Een premie kan meer kosten als de zorgverzekeraar meer service en kwaliteit aanbiedt. U betaalt dan voor deze service en kwaliteit. Deze service uit zich bijvoorbeeld in de mogelijkheden tot contact. Als contact alleen mogelijk is via internet, bespaart de zorgverzekeraar op de kosten van panden en personeel. Zorgverzekeraars kunnen deze lage kosten doorberekenen in de premie.

Financiële reserves

De verschillen in zorgpremie liggen daarnaast ook aan de financiële reserves die de zorgverzekeraar heeft. De ene zorgverzekeraar zal een grote financiële reserve hebben dan de andere. Deze reserves kunnen ingezet worden om de hoogte van de premie te drukken. De zorgverzekeraar moet volgens de wet zo’n reserve als buffer voor eventuele risico’s zoals de stijgende zorgkosten.

De prijsverschillen in de zorgpremie zijn er dus niet voor niets. Als u precies wilt weten hoe uw jaarpremie is opgebouwd, neem dan een kijkje op de website van uw zorgverzekeraar. Vaak kunt u daar een beknopt overzicht van de opbouw van de zorgpremie vinden. Benieuwd of u de juiste zorgverzekering heeft? Maak dan nu gebruik van onze verzekeringsvergelijker.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven