Gemeente vergoedt eigen risico kwetsbare jongeren

Zorgverzekering nieuws

Gemeente vergoedt eigen risico kwetsbare jongeren

2 minuten leestijd

Gemeente Amsterdam begint op 1 december met een pilot, waarbij de gemeente het eigen risico vergoedt voor kwetsbare jongeren. Zodra jongeren de leeftijd van 18 jaar hebben bereikt, moeten zij zelf het eigen risico betalen voor zorgkosten. Niet al deze jongeren zijn goed in staat om deze bedragen te betalen en stoppen daarom voortijdig met de behandelingen tegen verslaving, depressie en psychose.

Mijden van zorg

Gemeente Amsterdam werkt samen met het Fonds Bijzondere Noden Amsterdam(FBNA), om uit te zoeken tot in hoeverre de verplichte kosten ervoor zorgen dat deze kwetsbare jongeren ervoor kiezen om medische behandelingen te vermijden. Om dit doel te kunnen behalen, wil de gemeente de jongeren assisteren door het eigen risico van € 385,- te vergoeden uit de gemeentekas.

De gemeente betaalt de kosten voor psychische zorg voor jongeren tot aan hun 18e levensjaar. De gemeente rekent hiervoor geen eigen risico. Zodra de jongeren 18 jaar zijn geworden, moeten zij verplicht op zoek naar een zorgverzekering. Hierdoor moeten zij ineens jaarlijks € 385,- gaan betalen. Lang niet alle jongeren kunnen deze kosten dragen.

De pilot is tot stand gekomen, vanwege het aantal jongeren dat in de problemen komt door het vermijden van zorg. De gemeente is van mening dat personen die op jonge leeftijd niet de benodigde medische zorg ontvangen, op latere leeftijd zwaardere klachten kunnen krijgen.

Deze zwaardere klachten brengen vaak ook hogere kosten met zich mee. Dit kan uiteindelijk leiden tot financiële of maatschappelijke problemen in het volwassen leven.

Uitstelgedrag

Het Trimbos-Instituut heeft door middel van een landelijk onderzoek aangetoond dat ruim 5% van de jongeren tussen 18 en 24 jaar, psychische zorg afneemt. De cijfers van het GGZ geven aan dat 10% van deze jongeren de behandeling niet doorzet zodra zij de leeftijd van 18 jaren hebben bereikt. Veel jongeren geven aan dat de financiële situatie, de grootste reden is voor het niet afmaken van de behandeling.

Het stopzetten van de behandeling voor psychische problemen wordt afgeraden, omdat de klachten vaak niet verdwijnen of juist erger worden. In sommige gevallen worden de klachten zo ernstig, dat het normale functioneren bemoeilijkt wordt. Men gaat dan alsnog zorg afnemen, maar de klachten zijn dan vaak al verergerd.

Door het uitstellen van de behandelingen, kunnen deze jongeren uiteindelijk in grotere problemen terecht komen. Soms besluiten zij op oudere leeftijd toch de noodzakelijke zorg af te nemen. Hiervoor geldt dan alsnog een eigen risico.

Zorgverzekering afsluiten
Op onze website Verzekering.nl kunt u heel snel en gemakkelijk een zorgverzekering afsluiten. U kunt op onze website ook precies zien welke zorgverzekering het goedkoopste is en welke het beste bij u past.
Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven