Zakelijk

Wanneer bent u verzekerd bij total loss

Autoverzekering nieuws

Wanneer bent u verzekerd bij total loss

3 minuten leestijd

Als u met uw auto betrokken bent geraakt bij een ongeval, moet u altijd contact opnemen met uw verzekeraar. Als uw auto na een ongeval total loss wordt verklaard, kunt u alleen rekenen op een vergoeding van uw verzekeraar, als u WA-plus of allrisk verzekerd bent. Verzekering.nl vertelt u wanneer een auto total loss is en wat dit voor u kan betekenen.

Total loss

Deze term wordt vaak gebruikt om aan te geven dat een bepaald voertuig onherstelbaar beschadigd is. Dit is echter niet altijd het geval. Een voertuig kan namelijk ook total loss zijn, terwijl deze gewoon goed gerepareerd zou kunnen worden. Als uw auto total loss verklaard wordt, kan dit twee dingen betekenen; uw auto is technisch- of economisch total loss. Maar wanneer ben je verzekerd bij total loss?

Technisch total loss
Dit is eigenlijk waar men vaak aan denkt bij de term “total loss”. Als een auto technisch total loss is, betekent dit dat de schade niet verholpen kan worden. Het voertuig is dan dusdanig beschadigd, dat het repareren of vervangen van de beschadigde onderdelen onmogelijk is.

Uw auto kan bijvoorbeeld technisch total loss raken door brand, hagel of storm. In deze gevallen bieden zowel de WA-plus en de allrisk verzekering uitkomst.
Alleen de allrisk verzekering dekt ook uw schade als u aansprakelijk bent voor een ongeval met een ander motorvoertuig.

Ook wanneer belangrijke onderdelen niet meer te verkrijgen zijn, wordt een auto technisch total loss verklaard. Dit kan het geval zijn bij oudere auto’s die niet langer worden geproduceerd. De noodzakelijke onderdelen zijn dan niet langer te vinden en kunnen niet worden vervangen.

Economisch total loss
Dit houdt in dat de reparatie meer kost dan dat uw auto waard is. Als de reparatie van de schade duurder is dan wat u auto waard was voordat u de schade kreeg, is uw auto economisch total loss.
U kunt dus de schade laten herstellen, maar dit is het eigenlijk niet meer waard.

Als uw auto economisch total loss is geraakt door brand, hagel of storm, dan valt dit onder de dekking van de wa-plus en de allrisk verzekering. Alle andere schade valt enkel onder de dekking van de allrisk verzekering.

Toch zijn er personen die ervoor kiezen om de schade toch te laten repareren. Vaak gaat het dan om voertuigen die een bepaalde emotionele waarde hebben voor de bezitter. U kunt hierbij denken aan unieke auto’s of andere voertuigen die door de generaties zijn doorgegeven.

Waarde van uw voertuig

Als uw auto total loss is verklaard, zal uw verzekeraar een expert inschakelen om de waarde van uw auto te bepalen. Hierbij worden vaak de termen dagwaarde, restwaarde en nieuwwaarde gebruikt.

Dagwaarde
De dagwaarde wordt ook wel eens “vervangingswaarde” of “marktwaarde” genoemd. Dit is het bedrag dat uw voertuig op dit moment waard is al u deze zou verkopen. Deze waarde daalt echter snel en is onderhevig aan interpretatie.

Nieuwwaarde
Dit is het bedrag dat u nodig heeft om op dit moment een nieuwe vergelijkbare auto aan te schaffen. Er is vaak sprake van een nieuwwaarderegeling bij een allrisk autoverzekering. Hierbij moet de auto vaak ook daadwerkelijk jong zijn.
Dit wil zeggen dat de auto meestal niet ouder dan één jaar mag zijn. Als uw auto dan gestolen wordt of total loss wordt verklaard, kunt u een vergelijkbaar voertuig aanschaffen. Uw verzekeraar keert namelijk de nieuwwaarde uit.

Restwaarde
Dit is wat uw voertuig na een ongeval nog waard is. Dit wordt daarom ook wel de “wrakwaarde” genoemd. Uw verzekeraar gebruikt deze waarde om te bepalen of reparatie economisch verantwoord is. Als de herstelkosten niet in verhouding staan tot de restwaarde, wordt uw auto economisch total loss verklaard.

Verzekering afsluiten

Op onze website Verzekering.nl kunt u heel snel en gemakkelijk een autoverzekering afsluiten. U kunt op onze website ook precies zien welke verzekering het goedkoopste is en welke het beste bij u past.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven