Zakelijk

Juridisch conflict maar niet verzekerd voor rechtsbijstand?

Rechtsbijstandverzekering nieuws

Juridisch conflict maar niet verzekerd voor rechtsbijstand?

3 minuten leestijd

Bent u ooit bij een juridisch conflict betrokken geraakt? Zo ja, weet u inmiddels wel dat juridische hulp duur kan zijn. Uw verzekeraar dekt de kosten als u een rechtsbijstandsverzekering heeft. Maar wat kunt u doen als u niet verzekerd bent voor rechtsbijstand en toch betrokken raakt bij een juridisch conflict?

Onverwachts conflict

De noodzaak van rechtshulp, kan sneller voorkomen dan u waarschijnlijk verwacht. U kunt bijvoorbeeld betrokken raken bij een aanrijding en overtuigd zijn van uw onschuld. Maar als de tegenpartij vervolgens ook van mening is geen schuld te hebben, kan dit wel eens resulteren in een juridisch conflict.

U kunt dan behoefte hebben aan juridische bijstand, maar als u geen rechtsbijstandsverzekering heeft, zult u waarschijnlijk zelf de rekening moeten betalen. U kunt ook niet even snel een rechtsbijstandsverzekering afsluiten, omdat alleen onverwachte conflicten verzekerd zijn.

Juridisch loket

Als u een rechtsbijstandsverzekering heeft, kunt u bij een juridisch conflict natuurlijk het beste meteen contact opnemen met uw verzekeraar. Maar als u niet verzekerd bent, kunt u het beste contact opnemen met het juridisch loket.

U kunt uw verhaal doen bij het juridisch loket en zij zullen u zoveel mogelijk adviseren. Indien noodzakelijk, kan u worden doorverwezen naar een mediator of een advocaat. Contact met het juridisch loket is gratis, maar een eventuele doorverwijzing niet. U betaalt bij een doorverwijzing geval altijd een eigen bijdrage.

U kunt mogelijk wel voldoen aan de voorwaarden voor gefinancierde rechtsbijstand

Mediator
Een mediator is onpartijdig en zal in een vroeg stadium proberen te bemiddelen. Er wordt hierbij zoveel mogelijk gezocht naar een oplossing, waar alle partijen tevreden mee zijn. Dit is vooral nuttig, als gaat om een conflict tussen partijen die langere tijd met elkaar in contact zullen blijven. Bijvoorbeeld buren, familieleden, werkgevers en werknemers, halen over het algemeen meer voordeel uit een dergelijke oplossing.

Advocaat
Een advocaat is partijdig en zal voornamelijk of alleen voor úw belangen opkomen. De advocaat zal enkel voor een structurele oplossing gaan, als u daar baat bij heeft.
U heeft echter wel een diagnosedocument nodig om te kunnen worden doorverwezen naar een advocaat. Dit document kunt u met behulp van uw BSN-nummer aanvragen bij het loket.

Gefinancierde rechtsbijstand
U komt mogelijk in aanmerking voor een vergoeding van de kosten die u maakt tijdens de juridische procedure. Uw mediator of advocaat stelt samen met u een aanvraag op en vraagt rechtsbijstand voor u aan bij de Raad voor Rechtsbijstand.

Eigen bijdrage
U betaalt echter wel altijd een eigen bijdrage. Deze bijdrage is afhankelijk van uw inkomen en vermogen. Als u een diagnosedocument kunt overhandigen, krijgt u een korting van 53 euro op uw eigen bijdrage.

Prepaid rechtshulp

Sommige verzekeraars bieden rechtshulp aan op prepaid basis. Hierbij weet u van tevoren wat de verzekeraar voor u kan betekenen op het gebied van juridische assistentie en wat dit gaat kosten. Zo kunt u zelfs als u geen rechtsbijstandsverzekering heeft, toch gebruik maken van de hulp van een verzekeraar.

Het zal echter alsnog duurder uitpakken dan een complete rechtsbijstandsverzekering. U krijgt namelijk alleen hulp bij de zaken die u bespreekt met de verzekeraar. Mocht de zaak toch ingewikkelder blijken zijn of escaleren, dan zult u meer hulp moeten inkopen.

Rechtsbijstandsverzekering

Toch kunt u beter het zekere voor het onzekere nemen en uzelf meteen verzekeren voor juridische hulp. U heeft al een complete rechtsbijstandsverzekering voor uzelf, uw partner en eventuele kinderen voor zo’n twee tientjes per maand.

U hoeft dan geen aanvullende rechtsbijstandsverzekeringen af te sluiten voor bijvoorbeeld uw motorvoertuig(en) of inboedel. Het zit er namelijk allemaal al in. Mocht u dan toch betrokken raken bij een juridische kwestie, dan doet het onderwerp er niet toe. U bent gewoon verzekerd.

Eén telefoontje naar uw verzekeraar en u bent op de hoogte. Wel zo makkelijk.

Verzekering afsluiten

Op onze website Verzekering.nl kunt u heel snel en gemakkelijk een rechtsbijstandsverzekering afsluiten. U kunt op onze website ook precies zien welke verzekering het goedkoopste is en welke het beste bij u past.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven