Zakelijk

Bijna de helft van de Nederlanders stapt nooit over

Zorgverzekering nieuws

Bijna de helft van de Nederlanders stapt nooit over

3 minuten leestijd

Burgers die eraan denken om een overstap van zorgverzekeraar te maken, kunnen dit jaar misschien ook weer premie besparen. Zo is er vorig jaar in totaal 61,5 miljoen euro bespaard aan premie voor de ziektekostenverzekering. Toch stapt een groot deel van de burgers niet over. Bijna de helft van de Nederlanders stap nooit over. Deze personen hebben vaak een collectieve zorgverzekering. Wij vertellen u waarom een overstap ook voor mensen met een collectieve polis, nuttig kan zijn.

Marktscan

Uit de “Marktscan Zorgverzekeringsmarkt”, uitgevoerd door de Nederlandse Zorgautoriteit(NZa), blijkt dat er niet alleen miljoenen zijn bespaard door de overstappers. Er waren namelijk ook minder burgers die besloten om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar in vergelijking met het voorgaande jaar.

In de periode van november 2015 tot februari 2016 stapte 6,9% van de verzekerden over. Vorig jaar bestond het aantal overstappers nog maar uit 6,8% van de verzekerden.

Collectief verzekerd

1,17 miljoen burgers stapten vorig jaar over. En dat zijn er niet zo heel veel als u bedenkt dat de zorgverzekering verplicht is voor alle Nederlandse burgers vanaf 18 jaar. Dat zijn ongeveer 13 miljoen burgers, die zelf een zorgverzekering moeten hebben en dus kunnen overstappen. Toch stapt een groot deel van deze personen niet over naar een andere verzekeraar.

De burgers die niet overstappen hebben vaak een collectieve verzekering. Uit de cijfers van het NZa, blijkt dat ongeveer twee derde van de totale bevolking een collectieve zorgpolis heeft. Dit zijn zo’n 11 miljoen burgers. Van deze groep zijn er zo’n 6 miljoen collectief verzekerd via hun werkgever.

Uit de cijfers van de Autoriteit Consument en Markt(ACM), is 70% van de personen met een collectieve zorgverzekering nog nooit overgestapt, sinds de invoering van het huidige zorgstelsel.
Dit zijn ongeveer 8 miljoen verzekerden en dus bijna de helft van de Nederlandse bevolking.

Volgens het ACM heeft deze groep vaak weinig zin om verzekeringen te vergelijken of om over te stappen naar een andere verzekeraar. Dit kan komen omdat zij weinig of geen klachten hebben over hun huidige verzekering of omdat zij denken goedkoper uit te zijn met de huidige verzekering.
Het kan ook mogelijk zijn dat deze personen niet denken aan een overstap, zolang zij nog in dienst zijn bij hun werkgever.

Toch vergelijken

Als u een collectieve verzekering heeft, loont het toch om het één en ander met elkaar te vergelijken. Uit een gezamenlijk onderzoek van het ACM en NZa, blijkt namelijk dat collectieve zorgverzekeringen onvoldoende onderscheidend zijn.

Een voordeel van de collectieve verzekering, is dat een groep personen met vergelijkbare gezondheidsrisico’s gezamenlijk kunnen worden verzekerd. Volgens het onderzoek is er op dit moment weinig sprake van dit soort “zorg op maat” bij de collectieve verzekering. De individuele en de collectieve polis, zijn in (te)veel opzichten vergelijkbaar.

Ook is de collectieve polis gemiddeld duurder dan een individuele polis. Collectieve verzekeringen geven meestal een collectiviteitskorting. Maar deze korting wordt vaak juist op de duurdere zorgverzekeringen gegeven. Hierdoor zijn leden van het collectief, zelfs met de korting, niet altijd goedkoper uit en kan een overstap voordeel opleveren.

Zorgverzekering afsluiten

Op onze website Verzekering.nl kunt u heel snel en gemakkelijk een zorgverzekering afsluiten. U kunt op onze website ook precies zien welke zorgverzekering het goedkoopste is en welke het beste bij u past.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven