Zakelijk

Uw verzekering bij een leegstaande woning

Opstalverzekering nieuws

Uw verzekering bij een leegstaande woning

3 minuten leestijd

Als er een langere tijd niemand in uw woning verblijft, kan uw verzekeraar dit zien als een “leegstaande” woning. Als dit het geval is, kunt u dit beter tijdig doorgeven aan uw verzekeraar. Uw verzekeraar ziet een leegstaande woning namelijk als een groter risico, dit kan gevolgen hebben voor uw verzekering en de hoogte van de uitkering bij eventuele schade.

Onbewoond

Als uw huis langere tijd onbewoond is, kan er sprake zijn van leegstand. Doorgaans zien verzekeraars ongemeubileerde woningen en woningen die 2 tot 3 maanden onbewoond zijn, als leegstaande woningen.

De criteria kan verschillen per verzekeraar. Lees dus goed uw polis door, want uw woning is mogelijk niet of nog maar beperkt gedekt is bij leegstand.

U moet het zo snel mogelijk bij uw verzekeraar melden, als u denkt dat uw woning voor een langere tijd onbewoond zal zijn. U weet dan tenminste wat u wel of niet kunt verwachten in het geval van schade aan uw woning of inboedel

Hoger risico

Bij een leegstaande woning, heeft uw verzekeraar de mogelijkheid uw premie en/of polis aan te passen of om uw verzekering op te zeggen. Een leegstaande woning is namelijk zeer aantrekkelijk voor inbrekers. Daarnaast wordt eventuele schade aan de woning vaak pas later opgemerkt, sinds er waarschijnlijk niemand aanwezig is die de schade meteen opmerkt.

Dit zijn risico’s waar een verzekeraar vaak een hogere premie voor zal vragen. Sommige verzekeraars willen dit risico helemaal niet dragen en beëindigen de verzekering.

Dekkingsuitsluiting

Een gemeubileerde woning, waarbij er langere tijd niemand aanwezig is, kan worden opgemerkt door een kwaadwillende. U loopt dan ook een verhoogd risico tot inbraak, diefstal en vandalisme.

Uw inboedelverzekering dekt deze zaken meestal, maar bij leegstand kan er sprake zijn van een dekkingsuitsluiting.

Uw verzekeraar vergoedt dan minder of helemaal geen schade als gevolg van diefstal of vandalisme.

Schade aan uw woning valt over het algemeen onder uw opstalverzekering. Maar als uw woning leegstaat, kan er hierbij ook sprake zijn van dekkingsuitsluiting. Neem daarom tijdig contact op met uw verzekeraar.

Woning verkopen

Als u inmiddels in een andere woning verblijft en uw oude woning wil verkopen, moet u dit ook melden. Uw oude woning staat hierdoor waarschijnlijk leeg. Deze leegstand kan gevolgen hebben voor uw dekking.

Afhankelijk van uw verzekering blijft schade door onder andere brand, blikseminslag, waterschade misschien wel gedekt. Maar andere schade die normaal wel gedekt is, kan nu onder een dekkingsuitsluiting vallen. Dit kan vervolgens resulteren in schade aan de woning, die u nu zelf zult moeten bekostigen.

Tijdelijk verblijf

Om een deel van de risico’s te kunnen vermijden, kunt u ervoor kiezen om tijdelijk iemand in uw woning te laten verblijven. Er is dan vaker iemand aanwezig die voor u een oogje in het zeil kan houden. Daarnaast wordt de kans op inbraak lager, omdat inbrekers meestal liever niet gezien willen worden.

Als u besluit de woning tijdelijk te verhuren, moet u wel rekening houden met de leegstandwet en een (kortdurend) huurcontract. Daarnaast kan uw verzekeraar huurders ook als een risico zien en kan het verhuur van de woning fiscale gevolgen voor u hebben.

Verzekering afsluiten

Op onze website Verzekering.nl kunt u heel snel en gemakkelijk een verzekering afsluiten. U kunt op onze website ook precies zien welke verzekering het goedkoopste is en welke het beste bij u past.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven