Goedkopere zorg bij huisarts door nieuw tarief

Zorgverzekering nieuws

Goedkopere zorg bij huisarts door nieuw tarief

3 minuten leestijd

Verzekeraar Menzis heeft al met tachtig huisartsenpraktijken contracten afgesloten met het alles-in-één tarief. Dit nieuwe tarief zou huisartsen moeten prikkelen om minder snel door te verwijzen naar duurdere behandelingen. Uiteindelijk zouden dit moeten leiden tot meer grip op de zorgkosten en een betere persoonlijke aanpak voor de patiënten waardoor je goedkopere zorg bij de huisarts kunt verwachten.

Declaraties

Hoe meer handelingen een arts uitvoert, hoe meer de arts kan declareren. Volgens de Raad voor Volksgezondheid(RVS), kan dit systeem leiden tot “perverse prikkels en staat innovatie in de weg.”

Momenteel werken huisartsen op declaratiebasis. Dit wil zeggen dat er per patiënt apart wordt gedeclareerd voor elke handeling. Afhankelijk van de zorg die een patiënt ontvangt, kan dit bedrag verschillen.
Een voorbeeld hiervan is het 10-minutenconsult. Het consult kan zelf al gedeclareerd worden voor 9,59 euro. Als de arts tijdens het consult ook nog andere handelingen uitvoert, kunnen deze ook gedeclareerd worden.
Dit kan leiden tot artsen die liever patiënten hebben die voor veel declaraties kunnen zorgen. Andere patiënten worden dan (te) snel doorverwezen naar duurdere zorg.

Vast bedrag

Het nieuwe tarief is een vast bedrag voor alle patiënten. De huisarts ontvangt dus niet langer een vergoeding per behandeling. Dit geeft de arts meer ruimte voor een persoonlijke aanpak, sinds deze niet langer gebonden is aan de 10 minuten.
Sommige patiënten hebben baat bij een kort gesprek die niet langer duurt dan enkele minuten. Aan de andere kant zijn er patiënten die meer tijd nodig hebben dan de gebruikelijke 10 minuten.

Een arts kan dan goede zorg leveren zonder zich druk te hoeven maken om de tijd. Hierdoor krijg je goedkopere zorg, omdat er minder hoeft te worden doorverwezen naar duurdere zorg.

Risicobeperking

Volgens Erik Schut, gezondheidseconoom aan de Erasmus Universiteit, draagt het plan ook enkele risico’s met zich mee.
Zo zouden zieke patiënten vaak meer tijd nodig hebben. Als een praktijk veel zieke patiënten heeft, zou dit kunnen leiden tot minder patiënten in totaal. En omdat de arts nu een vast bedrag krijgt voor alle patiënten, betekent dit ook minder geld. Dit zou kunnen leiden tot artsen die zieke patiënten willen weren.

Verzekeraar Menzis denkt dit risico te kunnen beperken, door de artsen een nieuwe prikkel te geven. Artsen kunnen namelijk een deel van de besparingen krijgen.
Een voorbeeld hiervan is een patiënt die nog maar 50% van de vervolgzorg nodig heeft, dankzij de zorg van de huisarts. De vervolgbehandeling is dan ongeveer de helft goedkoper. Van deze besparing, krijgt de arts een deel terug om te kunnen investeren in de eigen praktijk.

Als een arts te weinig of slechte zorg levert, kunnen er eerder complicaties optreden bij een patiënt. Deze patiënt zal de arts dan nog meer tijd (en geld) kosten. De arts heeft er dus baat bij om zo goed mogelijk te zorgen voor de patiënt. En daar draait het uiteindelijk allemaal om.

Zorgverzekering afsluiten

Op onze website verzekering.nl kunt u heel snel en gemakkelijk een zorgverzekering afsluiten. U kunt op onze website ook precies zien welke zorgverzekering het goedkoopst is en welke het beste bij u past.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven