Zakelijk

Hoe is de zorgpremie opgebouwd?

Zorgverzekering nieuws

Hoe is de zorgpremie opgebouwd?

2 minuten leestijd

De zorgpremie is opgebouwd uit de rekenpremie, premieopslag en de reserves. De hoogte van de premie kan per jaar verschillen. Maar ook verzekeraars hebben vaak verschillende premies, waardoor het basispakket bij de ene verzekering goedkoper is dan bij de andere. Wij leggen u uit waar deze verschillen vandaan kunnen komen en hoe deze de premie beïnvloeden.

Rekenpremie

De nominale rekenpremie is een inschatting. Hierbij schat de overheid in hoeveel geld er nodig zal zijn om de zorgkosten te kunnen dekken. Verzekeraars mogen niet afwijken van dit bedrag, dus dit bedrag is bij elke verzekeraar hetzelfde.

De rekenpremie geldt echter alleen voor de basisverzekering. Eventuele aanvullende verzekeringen resulteren in een hogere premie, die ook door de verzekeraar zelf wordt bepaald.

Als de overheid verwacht dat er meer geld zal worden uitgegeven aan zorg, dan zal de rekenpremie stijgen. Alle verzekeraars moeten zich houden aan deze rekenpremie. Dit hoeft echter niet meteen te betekenen dat u zelf ook meer premie zal moeten gaan betalen.

De premie die u maandelijks betaalt, hangt voor een groot deel af van uw verzekeraar. Deze kan namelijk door middel van de premieopslag, de hoogte van uw premie beïnvloeden.

Premieopslag

Hier komt het grootste verschil tussen de premies van verzekeraars vandaan. De premieopslag komt bovenop de rekenpremie en verzekeraars bepalen zelf hoe hoog deze is. De opslagpremie is opgebouwd uit enkele belangrijke elementen, waaronder:

  • De bedrijfs- en schadebehandelingskosten van uw verzekeraar
  • De financiële verplichtingen van uw verzekeraar
  • Het verschil tussen de geschatte rekenpremie en de kosten die uw verzekeraar daadwerkelijk verwacht te gaan maken
  • De hoeveelheid reserves die uw verzekeraar heeft
Reserves

Er kunnen zich financiële tegenvallers voordoen. Vandaar dat verzekeraars geld achter de hand moeten houden om deze op te kunnen vangen. Zorgvragers zouden in de problemen kunnen komen als er geen reserve is. Uw verzekeraar kan namelijk niet zeggen dat u zelf maar moet betalen omdat het geld op is.

Door middel van de eerder genoemde premieopslag, wordt er geld toegevoegd aan deze reserves.

Er wordt elk jaar gekeken hoe hoog de reserves zijn. Als er voldoende reserves zijn en er geen grote tegenvallers worden verwacht, kan er misschien geld terug naar de verzekerden. Er wordt dan geld van de reserves onttrokken om de premie te kunnen verlagen.

Verschillen

Een verzekeraar kan dus een lagere premie aanbieden, op basis van de bovenstaande factoren. Maar ook de eventuele aanvullende pakketten, kunnen invloed op de premie hebben.

Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat een verzekeraar een hoge basispremie hanteert, maar dat aanvullende zorg voordeliger kan worden afgenomen. Als u veel behoefte heeft aan een bepaalde soort zorg bent u misschien goedkoper uit bij deze verzekeraar. Laat u dus niet meteen afschrikken door de hoogte van de basispremie!

Zorgverzekering afsluiten

Op onze website Verzekering.nl kunt u heel snel en gemakkelijk een zorgverzekering afsluiten. U kunt op onze website ook precies zien welke zorgverzekering het goedkoopst is en welke het beste bij u past.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven