Zakelijk

De klok tikt door voor zorgverzekeraars

Zorgverzekering nieuws

De klok tikt door voor zorgverzekeraars

3 minuten leestijd

Op 13 november moeten zorgverzekeraars hun premie en polissen bekend hebben gemaakt. Om de verzekeraars te helpen herinneren aan de deadline, heeft de consumentenbond hier een speciale klok voor in het leven geroepen. De zogeheten polis-jungle-klok. De consumentenbond eist dat polissen vanaf deze datum transparant, duidelijk en compleet zijn.

De jungle polis

Er is volgens de consumentenbond een grote kans dat verzekerden een verkeerde keuze maken. Verzekeraars geven vaak onvolledige informatie en een groot aantal combinatiepolissen. Hierdoor ziet de klant vaak door de bomen het bos niet meer. De klok helpt deze kwestie aan de aandacht van de verzekeraars te brengen en houden.

De consumentenbond zet zich in voor een overzichtelijke zorgverzekeringsmarkt. Dit zou de jaarlijkse keuze voor de consument makkelijker moeten maken.

Transparantie

De consumentenbond zou de inhoud van de polis graag duidelijk en transparant zien. Een stap in de goede richting was de introductie van de zorgverzekeringskaart.

De bond zou wel graag de volgende aanvullende informatie op de kaart terugzien:

  • Duidelijke aanduiding wat de verzekering vergoed als er een behandeling plaatsvind bij een zorgverlener die geen contract heeft met de verzekeraar
  • De grootte van de kans dat een zorgverlener niet gecontracteerd is
  • Hoeveel zorg er gedekt wordt en waar deze aan moet voldoen. (Bijvoorbeeld het aantal behandelingen dat vergoed wordt. En onder welke voorwaarden).
Combinatiepolis

Een groot deel van de onduidelijkheid komt voort uit de combinatiepolis. De polis is een samenvoeging van de verschillende onderdelen van de natura- en restitutiepolis. U kunt niet altijd rekenen op de zekerheid die de natura- of restitutiepolis biedt. De consumentenbond wil daarom ook helemaal van deze polis af.

Naturapolis
Met deze polis worden de kosten volledig vergoed, als uw behandeling wordt uitgevoerd bij een zorgverlener waar uw verzekeraar een contract mee heeft. Als u uw behandeling laat uitvoeren bij een andere zorgverlener, vergoed uw verzekeraar vaak alleen maar een deel. U draait dus zelf op voor de resterende kosten.

Restitutiepolis
Met deze polis kunt u zelf kiezen waar u behandeld wordt. U krijgt altijd een volledige vergoeding van uw verzekeraar, tenzij te kosten overdreven hoog zijn. Deze polis is vaak ook duurder dan de naturapolis. U moet de rekening wel eerst voorschieten. Later kunt u de rekening dan declareren bij uw zorgverzekeraar.

Kloonpolis

Veel polissen kunnen worden geschrapt, omdat deze vrijwel identiek zijn aan andere polissen. Het blijven aanbieden van deze zogenaamde “kloonpolissen” zorgt alleen maar voor meer onduidelijkheden.

Een klant heeft misschien behoefte aan een bepaalde soort zorg. Sommige kloonpolissen bieden deze zorg, maar er zit ook andere zorg waar de klant geen behoefte aan heeft. De klant moet dan de “jungle” in op zoek naar die passende polis.

Contracteren

Verzekeraars en zorgverleners zijn vaak nog in discussie over de contracten op het moment dat een u al een (nieuwe) verzekering heeft afgesloten. Hierdoor kan het voorkomen dat de afspraken tussentijds wijzigen. De verzekeraars hebben hier niet altijd invloed op, maar de consument ondervindt wel de gevolgen.

Als uw verzekeraar dan ineens een essentieel aspect van uw polis wijzigt, kunt u weer opnieuw op zoek naar een andere verzekeraar. Soms hebben verzekerden een dergelijke wijziging niet door en merken zij pas later op dat de verzekering niet voldoet aan hun behoeften.

Zorgverzekering afsluiten

Op onze website Verzekering.nl kunt u heel snel en gemakkelijk een zorgverzekering afsluiten. U kunt op onze website ook precies zien welke zorgverzekering het goedkoopst is en welke het beste bij u past.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven