Zakelijk

Meningsverschil bij schade na aanrijding

Autoverzekering nieuws

Meningsverschil bij schade na aanrijding

2 minuten leestijd

De verkeersregels zijn duidelijk en geven in elke situatie aan, wat er verwacht wordt van een bestuurder. Toch gaat dit wel eens fout. Soms kan dit leiden tot een aanrijding en daar zit niemand op te wachten. Deze ervaring kan zelfs nog onaangenamer worden, als de tegenpartij de situatie anders ziet. Wat zijn uw opties, bij een meningsverschil met de tegenpartij na een aanrijding? Wij leggen het aan u uit.

Europees schadeformulier

Als er geen sprake van een groot meningsverschil is, vult men meestal samen één schadeformulier in. Het hebben van dit formulier, is niet wettelijk vastgelegd. Het wordt wel aangeraden om altijd een schriftelijk exemplaar in of bij uw voertuig te hebben.

Een verzekeraar wil natuurlijk weten bij wie de aansprakelijkheid ligt. Het kan dus voorkomen dat een verzekeraar een schadeformulier verplicht stelt.

Het is ook mogelijk om het formulier in te vullen door middel van een app. Met de app kun je ook direct eventuele foto’s van de voertuigen en omgeving verzenden. Dit kan de verzekeraar helpen met het vaststellen van de schade en bij welke partij de aansprakelijkheid ligt.

Geen handtekening

U kunt ervoor kiezen om het schadeformulier niet te ondertekenen. Als u van mening bent dat de situatie niet duidelijk of onjuist wordt weergegeven op het formulier, onderteken deze dan niet. Het formulier is namelijk leidend.

Na een aanrijding, kunnen de emoties hoog oplopen. Er kan sprake zijn van schrik, woede en misschien zelfs verdriet of wanhoop. Logisch en rationeel denken en handelen, kan op zo’n moment lastig zijn.
Probeer daarom eerst te kalmeren, voordat u begint met invullen of uw handtekening plaatst.
Als uw handtekening eenmaal op het formulier staat, dan neemt uw verzekeraar aan dat u het eens bent met de omschreven situatie.

Apart formulier

Als u heeft besloten uw handtekening niet op het formulier te zetten, vult u zelf een schadeformulier in. U beschrijft dan de situatie zoals u denkt dat deze in werkelijkheid is verlopen. Dit formulier ondertekent u wel en stuurt u op naar uw verzekeraar. De aansprakelijkheid wordt daarna verder onderzocht.

Preventieve maatregelen

De verkeersregels naleven, geeft u de beste kans om een aanrijding en daarmee een meningsverschil te voorkomen. Maar een aanrijding hoeft niet perse uw schuld te zijn.

Hieronder staan een aantal adviezen, waarmee het makkelijker kan worden om de aansprakelijkheid zo nauwkeurig mogelijk vast te stellen:

  • Lees uw polis door, zodat u weet wat uw verzekeraar van u verwacht
  • Zorg dat u altijd minstens 2 schriftelijke Europese schadeformulieren in uw voertuig hebt. U heeft dan uw eigen formulier in het geval van meningsverschil
  • Maak gebruik van een erkende schade app of de (schade)app van uw verzekeraar
  • Maak zelf duidelijke foto’s van de schade en omgeving. Gebruik niet de foto’s van de tegenpartij
  • Overweeg de aanschaf van een dashcam.
Autoverzekering afsluiten

Op onze website verzekering.nl kunt u heel snel en gemakkelijk een autoverzekering afsluiten. U kunt op onze website ook precies zien welke autoverzekering het goedkoopste is en welke het beste bij u past.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven