Verzekeraar Menzis biedt budgetbeheer aan wanbetalers

Zorgverzekering nieuws

Verzekeraar Menzis biedt budgetbeheer aan wanbetalers

2 minuten leestijd

Wie de zorgpremie langere tijd niet betaalt, wordt geregistreerd als wanbetaler. En wanbetalers kosten geld. Momenteel worden deze personen “gestraft” met een hogere premie en komen aanvullende verzekeringen vaak te vervallen. Verzekeraar Menzis komt met een alternatieve oplossing: budgetbeheer. Mensen die zijn geregistreerd bij het CAK komen in aanmerking voor deze maatregel. Zij moeten wel al hun financiën uit handen geven aan BFS Bewindvoering.

Budgetbeheer

BFS zal zich ontfermen over de financiën. Zo wordt er eerst een budgetplan opgesteld. Hierin worden de volgende zaken opgenomen:

  • Het soort inkomen
  • De hoogte van het inkomen
  • De betalingen die moeten worden uitgevoerd
  • De belangrijkste reserveringen
  • Het beschikbare huishoudgeld

Bij de betalingen wordt er rekening gehouden met schuldeisers en de vaste lasten.
De reserveringen richten zich op zaken zoals het eigen risico van de zorgverzekering. Hierbij wordt er geld opzij gezet om het eigen risico te kunnen dekken.
Het beschikbare huishoudgeld is het benodigde bedrag om het huishouden te kunnen te runnen.

Vicieuze cirkel

De verzekeraars zijn van mening dat wanbetalers in een steeds slechtere situatie terecht komen. Zo zouden bijvoorbeeld mensen met schulden vaak stress ervaren. Hierdoor hebben zij vaker behoefte aan psychiatrische assistentie.

En sinds zij vaak niet aanvullend verzekerd zijn, kan het voorkomen dat deze kosten niet gedekt worden. Uiteindelijk worden de schulden maar hoger, terwijl de schulden juist de stress veroorzaken.

Om de uitgaven te beperken, kunnen zij ook zorg gaan mijden. Hierdoor kunnen eventuele gezondheidsproblemen erger worden. Uiteindelijk kan dit resulteren in een (dure) ingreep, die voorkomen had kunnen worden als men de benodigde zorg zou krijgen.

Kwijtschelding

Deelnemers die de maatregel met goed gevolg hebben afgerond, kunnen rekenen op een schone lei.

Zo worden na één jaar de uitstaande schulden bij de zorgverzekeraar kwijtgescholden. Houdt een nog een jaar vol en ook de gemaakt kosten bij de deurwaarder worden kwijtgescholden. Na twee jaar zijn zij met betrekking tot de zorgverzekering, schuldvrij.

Naast Menzis bieden ook verzekeraar CZ en diverse gemeenten schuldhulp en/of budgetbeheer aan. U hoeft hiervoor niet in een schuldsaneringstraject te zitten. U kunt bij uw gemeente altijd budgetbeheer aanvragen.

Zorgverzekering afsluiten

Op onze website verzekering.nl kunt u heel snel en gemakkelijk een zorgverzekering afsluiten. U kunt op onze website ook precies zien welke zorgverzekering het goedkoopste is en welke het beste bij u past.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven