Zakelijk

Op tijd overstappen naar andere zorgverzekeraar

Zorgverzekering nieuws

Op tijd overstappen naar andere zorgverzekeraar

2 minuten leestijd

Tot 1 februari kunt u overstappen van uw oude zorgverzekeraar naar een andere zorgverzekeraar. Wellicht heeft een kennis u voorzien van nuttig advies of past een andere verzekeraar beter bij uw behoeftes. Begin echter niet te laat met het uitzoeken en vergelijken van verzekeraars. Het namelijk mogelijk dat u uw verzekering niet kunt opzeggen of een verzekeraar u mag weigeren.

Wanneer kunt u overstappen?

Uw zorgverzekering is één jaar geldig en gaat in op 1 januari van dat jaar. U kunt dus ieder jaar overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Uw huidige verzekering moet wel voor 31 december zijn opgezegd. Dit kan per brief of telefonisch. U moet dan voor 1 februari een nieuwe zorgverzekering hebben afgesloten.

In de periode van 1 januari tot 31 januari heeft u dan geen verzekeraar. Als u een nieuwe verzekeraar hebt gevonden, wordt u met terugwerkende kracht verzekerd. Uw nieuwe verzekeraar verzekert u dus in de voorgenoemde periode.

In veel gevallen kan een andere verzekeraar verzekeraar de opzegging voor u regelen. Wees er wel van bewust dat uw nieuwe verzekeraar dit op tijd moet doen. Opzeggen en overstappen na 31 december is namelijk enkel in uitzonderlijke gevallen mogelijk.

U kunt in de volgende gevallen een nieuwe zorgverzekering aanvragen of tussentijds overstappen:

  • U heeft momenteel geen zorgverzekering
  • U was meeverzekerd op de polis van een ander
  • U bent niet langer in militaire dienst
  • U keer terug uit het buitenland en hebt geen zorgverzekering (meer)
  • U bent zojuist 18 jaar geworden
  • Uw collectieve zorgverzekering wordt beëindigd
  • Uw zorgverzekeraar heeft tussentijds de polisvoorwaarden aangepast.
Wanneer kunt u niet overstappen?

In sommige gevallen is het niet mogelijk om uw huidige verzekering op te zeggen en/of over te stappen. Hieronder staan de gevallen waarin u niet kunt overstappen:

  • U heeft een betalingsachterstand
  • U staat geregistreerd bij het CAK als wanbetaler
  • U wilt binnen 5 jaar terug naar een oude verzekeraar, die uw polis heeft beëindigd vanwege fraude.
Betalingsachterstand

Zolang u een betalingsachterstand hebt, is overstappen onmogelijk. Het is daarom belangrijk om een dergelijke achterstand zo snel mogelijk op te heffen. Uw verzekeraar heeft namelijk tijd nodig om de administratie op orde te maken. Zodra uw achterstand is opgeheven, kunt u overstappen.

Begin daarom tijdig met het vergelijken van verzekeringen en het op orde maken van uw administratie. Het zou zonde zijn als uw overstap moeizaam gaat of zelfs niet mogelijk is, vanwege de administratie van uw huidige verzekeraar.

Zorgverzekering afsluiten

Op onze website verzekering.nl kunt u heel snel en gemakkelijk een zorgverzekering afsluiten. U kunt op onze website ook precies zien welke zorgverzekering het goedkoopste is en welke het beste bij u past.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven