Zakelijk

Zijn wanbetalers verzekerd van zorg?

Zorgverzekering nieuws

Zijn wanbetalers verzekerd van zorg?

2 minuten leestijd

De voorspellingen van de premies en het eigen risico voor 2018, hebben duidelijk gemaakt dat zorg veel geld kost. Helaas zijn niet alle burgers in staat om de zorgpremie op tijd te betalen. In sommige gevallen wordt deze een langere tijd niet betaald. We spreken dan van wanbetalers. Wat zijn precies de gevolgen voor wanbetalers in de zorg?

Te laat betalen

Als de betaling van uw premie niet kan worden afgeschreven of te laat binnenkomt, ontvangt u een bericht. Uw zorgverzekeraar zal u dan per post of e-mail een betalingsherinnering sturen. Deze herinneringen zullen blijven komen tot u zes maanden lang niet heeft betaald.

Veel verzekeraars zullen u een betalingsregeling aanbieden. De verzekeraar kijkt dan samen met u hoe uw financiële situatie ervoor staat. Vervolgens probeert uw verzekeraar een betalingsregeling met u te treffen.

Wanbetaling

Als u na zes maanden nog altijd niet heeft betaald, bent u een wanbetaler. U wordt dan aangemeld bij het Centraal Administratie Kantoor(CAK). U gaat vervolgens een bestuursrechtelijke premie betalen.

Deze premie is een stuk hoger dan uw normale zorgpremie. Per 1 januari 2017 is de hoogte van deze premie € 134,38 per maand.

De premie wordt ook niet langer afgeschreven door uw verzekeraar. U gaat nu rechtstreeks betalen aan het CAK. Als u werk heeft, dan zal uw werkgever de premie inhouden op uw loon. Als u een uitkering of pensioen heeft zal de verantwoordelijke instantie dit inhouden op uw uitkering of pensioen.
Als u geen regelmatig inkomen heeft, stuurt het Centraal Justitieel Incasso Bureau maandelijks een acceptgiro. U moet dan zelf de premie overmaken.

Als u recht heeft op zorgtoeslag, ontvangt u deze niet langer op uw rekening. Het bedrag wordt direct overgemaakt naar het CAK. De premie of een deel van de premie wordt betaald met uw toeslag.

Recht op zorg

Uw recht op basiszorg vervalt echter nooit. In tegenstelling tot sommige andere verzekeringen, blijft u verzekerd. U kunt zelfs als wanbetaler altijd gebruik maken van de zorg die is opgenomen in het basispakket.

Uw zorgverzekeraar kan er wel voor kiezen om uw aanvullende zorg stop te zetten. Als u gebruik maakt van zorg die is opgenomen in een aanvullend pakket, zult u deze zelf moeten betalen.
Als uw schuld is afgelost of wanneer er een betalingsregeling is getroffen, meldt uw zorgverzekeraar u af bij het CAK.

Zorgverzekering afsluiten

Op onze website verzekering.nl kunt u heel snel en gemakkelijk een zorgverzekering afsluiten. U kunt op onze website ook precies zien welke zorgverzekering het goedkoopste is en welke het beste bij u past.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven