Zakelijk

Waarom is de bovag-garantie een verzekering?

Autoverzekering nieuws

Waarom is de bovag-garantie een verzekering?

2 minuten leestijd

Heeft u ooit een tweedehands auto(occasion) gekocht? Dan bent u waarschijnlijk bekend met de Bovag-garantie. Veel garages en autohandelaren geven deze garantie. Dit helpt aan te tonen dat de garage kwaliteit levert. Zij vergoeden dan de kosten als er zich binnen een bepaalde periode gebreken voordoen. Wat is dan eigenlijk het verschil tussen een verzekering en een garantie?

Bovag-Garantie

Garagehouders kunnen betalen voor een lidmaatschap om een Bovag-garage te worden. Als lid kunnen zij de Bovag-garantie geven. Deze garages kunnen zes maanden garantie geven op de occasions die zij verkopen. Dit maakt het voor klanten aantrekkelijker om een occasion aan te schaffen met garantie.

De garantievoorwaarden:

De occasion kost meer dan € 4500
De occasion kost minder dan € 4500, maar kost meer dan 35% van de oorspronkelijke cataloguswaarde.

Definitie

De premie van de garantie maakt momenteel deel uit van de totaalprijs. U moet immers een bepaald bedrag betalen, voordat u garantie krijgt. Als tegenprestatie worden gebreken binnen zes maanden kosteloos verholpen.

De definitie van een verzekering is simpel gezegd: Een overeenkomst waarbij de verzekeraar instemt om in afgesproken situaties geld uit te keren of diensten te verlenen. De verzekeringsnemer moet hiervoor wel een premie betalen. (Bron: Art. 7:925 jo 7:926 BW)

De Nederlandsche Bank(DNB) beschouwt de garantie hierdoor als een verzekering. Een fabrieksgarantie dekt bijvoorbeeld eventuele gebreken gratis. Deze mogen alleen niet voortvloeien uit toedoen van de gebruiker. Alle extra dekking waarvoor betaald wordt, wordt door DNB gezien als onderdeel van een verzekering.

Verzekering

Om een verzekering te mogen aanbieden, moet de organisatie een vergunning hebben en aan bepaalde regels voldoen. DNB kan optreden tegen organisaties die verzekeringen aanbieden zonder vergunning. Zij kunnen hier namelijk een boete voor krijgen.

Bovag en de aangesloten garagehouders, voldoen nog niet aan deze regeling. Maar klanten kunnen nog gewoon gebruik maken van de garantie. Bovag steunt de garantie tot er een alternatief is gevonden. Zij gaat er dan ook van uit dat DNB hun de tijd geeft om met een oplossing te komen.

Autoverzekering afsluiten

Op onze website verzekering.nl kunt u heel snel en gemakkelijk een autoverzekering afsluiten. U kunt op onze website ook precies zien welke autoverzekering het goedkoopste is en welke het beste bij u past.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven