Zakelijk

Breng uw auto op tijd naar de APK

Autoverzekering nieuws

Breng uw auto op tijd naar de APK

3 minuten leestijd

Uw auto moet zijn goedgekeurd door de APK, voordat deze op de openbare weg mag rijden. Maar wist u dat de algemene periodieke keuring ook gevolgen kan hebben voor uw autoverzekering? Als uw voertuig niet is goedgekeurd, bent u niet verzekerd! Blijf dus niet rondrijden in uw voertuig. Het kan namelijk een duur ritje worden.

Niet goedgekeurd = niet verzekerd

Uw verzekeraar heeft er baat bij als u zo weinig mogelijk risico loopt. Vandaar dat uw voertuig enkel verzekerd is, als deze is goedgekeurd door de APK. Als uw auto niet is goedgekeurd voor de vervaldatum van uw APK, bent u niet langer verzekerd.

In het geval van schade, zal uw verzekeraar deze schade ook niet dekken. Uw verzekeraar zal wel de schade die u toebrengt aan een tegenpartij vergoeden. U moet dan de vergoeding terug betalen aan uw verzekeraar. Daarnaast kan het zo zijn dat u een verhoging of boete moet betalen.

Algemene Periodieke Keuring

De APK is een wettelijke verplichting voor autobezitters. Tijdens een APK, wordt er gekeken of een auto verkeersveilig is en voldoet aan de milieunormen. Het gaat hier wel om een momentopname. De keuring meet enkel of de auto de komende periode aan de normen kan blijven voldoen.

APK en onderhoud

De APK is geen vervanging voor het onderhoud aan uw voertuig. U bent zelf verantwoordelijk voor de regelmatige controle. Veel garagehouders bieden een pakket aan, waar er bij de keuring ook onderhoud kan worden verricht.

Verzekeraars kunnen weigeren om schade te dekken, als deze het gevolg is van slecht onderhoud. Controleer daarom zorgvuldig de polisvoorwaarden van uw verzekering.

Wanneer moet dit gebeuren

U kunt de vervaldatum van uw APK opvragen via deze website. Als u het kenteken van uw voertuig invult, krijgt u de gegevens te zien. Uw auto kan al 2 maanden voor de vervaldatum gekeurd worden. Uw apk is dan 2 maanden langer geldig.

Uw voertuig moet doorgaans om de één of twee jaar gekeurd worden. Als u auto nog niet eerder is gekeurd kan dit anders liggen. Zo hoeft een gloednieuwe personenauto, vaak pas na 4 jaar voor de eerste keer gekeurd te worden.

Heeft u een nieuwe (bedrijfs)auto die nog niet eerder is gekeurd? Klik dan hier voor een tabel. In de tabel kunt u zien wanneer u uw nieuwe voertuig moet laten keuren.

Verlopen APK

Als uw voertuig te laat gekeurd wordt, riskeert u een stevige politieboete. U kunt uw voertuig immers al 2 maanden van tevoren laten keuren. Daarnaast moet u bij de keuring een toeslag betalen. Deze kan oplopen tot bijna dertig euro.

Als u uw auto niet gebruikt, kunt u deze laten schorsen. De auto hoeft in dit geval niet verzekerd of gekeurd te zijn. U hoeft ook geen wegenbelasting te betalen voor de geschorste auto. De auto mag dan niet de openbare weg op. U mag deze hier niet parkeren of besturen.

Autoverzekering afsluiten

Op onze website verzekering.nl kunt u heel snel en gemakkelijk een autoverzekering afsluiten. U kunt op onze website ook precies zien welke autoverzekering het goedkoopste is en welke het beste bij u past.

Vergelijk autoverzekeringen

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven