Zakelijk

Binnenkort geen verplichte verzekering voor E-bike

Fietsverzekering nieuws

Binnenkort geen verplichte verzekering voor E-bike

2 minuten leestijd

De elektrische fiets, is voor velen niet meer weg te denken uit het dagelijkse verkeer. Afhankelijk van de constructie van uw fiets, kan een verzekering verplicht zijn. Zo heb je voor een E-bike een verplichte verzekering. Als het aan de Minister van Consumentenzaken Kris Peeters ligt, wordt deze verplichting versoepeld. “Autonome voertuigen die sneller rijden dan 22,5 km/u moeten verplicht worden verzekerd.”

Koninklijk Besluit

De Minister schept duidelijkheid in een Koninklijk Besluit. Als uw elektrische fiets sneller gaat dan 22,5 km/u zonder dat u meefietst, is een verzekering verplicht.
Dit betekent dus dat u enkel voor de autonome e-bike van 45 km/u een verplichte verzekering nodig zal hebben. Voor de overige fietsen kunt u zich bij een ongeval richten tot uw persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering is overigens niet verplicht, maar wordt wel aangeraden.

Elektrische fietsen

Nu bent u waarschijnlijk al op de hoogte van wat een elektrische fiets kan. Maar wist u dat er onderscheid wordt gemaakt tussen 2 soorten elektrische fietsen? Afhankelijk van het soort fiets, wordt deze gecategoriseerd als snorfiets of “gewone” fiets.

Pedelec
Dit is een fiets met een hulpmotor. De Pedelec heeft trapondersteuning tot 25 km per uur. De elektrische motor zet extra kracht bij als de gebruiker trapt. De wet ziet dit als een “gewone” fiets. Er is dus geen verplichte verzekering nodig.

Speed Pedelec
Een snellere versie van de standaard Pedelec. De elektrische motor zet kracht bij tot een snelheid van 45 km per uur. Deze wordt gecategoriseerd als een snorfiets. Er is dus een verplichte verzekering nodig.

E-bike
Dit is een autonome fiets. De E-bike heeft geen trapondersteuning. Je kunt wel gewoon fietsen, maar u hoeft niet mee te fietsen. Er zijn twee varianten: het 25km/u model en het 45km/u model. Momenteel worden beide modellen gezien als snorfiets. U moet deze dus verplicht verzekeren.

Elektrisch voortbewegen

Momenteel is er voor bijvoorbeeld hoverboards ook een verzekering verplicht. De minister stelt voor om hier ook soepeler in te zijn. Enkel de voertuigen die sneller dan 18km/u kunnen, moeten verplicht worden verzekerd. Ditzelfde geld ook voor segways, monowheels en elektrische steppen.

Fietsverzekering afsluiten

Op onze website Verzekering.nl kunt u heel snel en gemakkelijk een fietsverzekering afsluiten. U kunt op onze website ook precies zien welke fietsverzekering het goedkoopst is en welke het beste bij u past.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven