Waarom u meer moet betalen voor zorg

Zorgverzekering nieuws

Waarom u meer moet betalen voor zorg

3 minuten leestijd

De zorgverzekering is een kwestie waar menig Nederlander ieder jaar over praat. “Wordt mijn zorgverzekering duurder?” En het antwoord is vaak “ja”. Maar waarom moet men ieder jaar meer betalen voor zorg? Wat zijn de redenen dat het eigen risico en de premie blijft stijgen? Verzekering.nl zet de meest voorkomende redenen voor u op een rij.

Zorg wordt beter

Zorgverleners worden niet alleen beter opgeleid, technologische vooruitgang draagt ook bij aan betere zorg. Elke dag wordt er medicatie en behandelingsmethodes getest, die efficiënter, veiliger en/of sneller werken.
Deze ontwikkelingen gaan vaak gepaard met hoge kosten. Deze kosten komen voort uit de behoefte aan een comfortabele en efficiënte zorgverlening. Zo is uw huisarts bijvoorbeeld in staat om bepaalde ingrepen zelf te verrichten. U hoeft hiervoor niet langer naar het ziekenhuis. Uw huisarts moest echter wel breder worden opgeleid en de burger moet hiervoor betalen.

Groeiend bewustzijn

Naarmate de tijd vordert, groeit ons besef van de verschillende aandoeningen die we kunnen oplopen. Als bevolking zijn wij steeds eerder op de hoogte van potentiele gevaren voor onze gezondheid. We nemen onze gezondheid dan ook serieuzer dan vroeger.
Een voorbeeld hiervan is het rookverbod. Het wordt echter steeds duidelijker waarom en hoe roken de gezondheid beïnvloed. Er zijn hierdoor steeds minder plaatsen waar het is toegestaan om te roken. Vroeger had men meer vrijheid op dit gebied.

De toenemende kennis van de risico’s, resulteert in een bevolking die vaker naar de dokter stapt. Ook zijn we ons bewust van onze geestelijke gezondheid en vragen we eerder om hulp.
Helaas is de hulp waar om gevraagd wordt niet altijd nodig. Deze hulp wordt wel verleend, omdat je meestal pas later kunt vaststellen of het echt noodzakelijk was. Maar de kosten zijn dan al wel gemaakt.

Ernst van aandoening

Sommige ziekten zijn inmiddels uitgeroeid. De kans dat een van deze ziektes de kop opsteekt is miniem. In het geval dat dit toch voorkomt, zijn deze efficiënt te behandelen. Ziektes die vroeger dodelijk waren, kunnen nu worden behandeld met een tabletje of injectie.

Als een aandoening niet volledig te genezen is en blijft terugkeren, spreken we van een chronische aandoening. Personen met een dergelijke aandoening, zullen waarschijnlijk nooit helemaal genezen. Maar de medische vooruitgang kan deze personen wel helpen.
Chronische aandoeningen zijn regelmatige een kostenpost. Als de aandoening de kop opsteekt, zal de patiënt om zorg vragen. Dit brengt iedere keer weer kosten met zich mee. We overleven steeds meer, maar betalen daar ook voor.

De bevolking wordt ouder

We leven steeds langer en daar zitten voorwaarden aan. Hoe langer we leven, hoe groter de kans dat we meer zorg nodig gaan hebben. En als we meer zorg nodig hebben, moeten we daar ook meer voor betalen. De oudere generatie wordt ondersteund door de werkende jongere generatie. En de jongeren werken en dragen premie af om deze zorg te kunnen betalen. Momenteel wordt de oudere generatie te talrijk. Er zijn veel ouderen, maar weinig jongeren.

Als er veel ouderen zijn zullen de premies stijgen, omdat om meer zorg wordt gevraagd. Dit resulteert in een hogere druk, waardoor de jongeren zelf vaak kiezen voor minder of geen kinderen. Hierdoor word de trend in stand gehouden, omdat dezelfde situatie zich waarschijnlijk zal voordoen in de toekomst.
Er zijn simpelweg te weinig werkende jongeren om de premie over te kunnen verdelen.

Verzekering.nl

Op onze website Verzekering.nl kunt u heel snel en gemakkelijk een zorgverzekering afsluiten. U kunt op onze website ook precies zien welke zorgverzekering het goedkoopst is en welke het beste bij u past.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven