Zakelijk

Declaratie in de zorg te complex

Zorgverzekering nieuws

Declaratie in de zorg te complex

2 minuten leestijd

Het ministerie heeft vorig jaar verzocht om een onderzoek naar de snelheid en transparantie rondom het vaststellen van zorguitgaven in ziekenhuizen en de geestelijke gezondheidszorg. De conclusies van dit onderzoek zijn opgenomen in een rapport, dat dinsdag 12 september is overhandigd aan minister Schippers van volksgezondheid.
Uit dit rapport is gebleken dat het declaratie- en vergoedingssysteem in de zorg te complex zijn.

Transparantie

Door de stijgende zorgkosten, hebben patiënten steeds minder begrip voor de late rekeningen.

Personen die een behandeling hebben ontvangen in het ziekenhuis, weten niet altijd op tijd wat zij daarvoor moeten betalen. Een eenvoudig declaratiesysteem, geeft eerder duidelijkheid over wat zij moeten betalen.

De tweede kamer kan daarnaast de stijgende zorgkosten onder controle houden als deze eerder een beeld krijgt van de uitgaven in een bepaald jaar.

Vaststelling zorguitgaven

De tweede kamer en de algemene rekenkamer hebben al meerdere malen kritiek geleverd op het huidige vergoedingssysteem en bijbehorende administratie. Zo zijn de totale zorguitgaven pas drie jaar na dato vast te stellen.

Zowel de patiënten als de overheid ondervinden hier de gevolgen van. Zo krijgen patiënten soms pas na jaren de rekening binnen en kan de overheid het beleid hier moeizaam op aanpassen.

Onder andere het eigen risico zou eenvoudiger kunnen, door een vaste bijdrage te rekenen per soort zorg. Bijvoorbeeld door een vaste eigen bijdrage toe te kennen aan een dagopname, kan het bedrag direct na de behandeling in rekening gebracht worden.
Dit is transparanter en de patiënt kan direct zien waar er voor wordt betaald.

Dagprestaties

Na het starten van een behandeling kan het 4 maanden tot een jaar duren voordat het ziekenhuis de kosten declareert. Dit kan volgens de Commissie van Transparantie en Tijdigheid, sneller en minder complex.

Volgens de Commissie is afrekenen op basis van dagprestaties een oplossing. De rekening kan dan direct naar de patiënt worden gestuurd, zodra deze een behandeling heeft gehad.

Ziekenhuizen en zorgverzekeraars hebben zo direct de mogelijkheid om precies te zien welke kosten er zijn gemaakt.

Late zorg declaratie

Ziekenhuizen zijn vaak in november op de hoogte van het budget, maar kunnen pas zorg declareren, zodra er duidelijke afspraken zijn gemaakt over de tarieven van de behandelingen.

Afspraken over de behandelingsprijzen worden vaak laat gemaakt, waardoor de zorg pas veel later kan worden gedeclareerd.

Het vereenvoudigen van het huidige systeem, creëert meer ruimte voor ziekenhuizen en zorgverzekeraars. Deze ruimte kunnen zij gebruiken om zich bezig te houden met afspraken over de essentiële zorg en de zorgkwaliteit.

Zorgverzekering afsluiten

Op onze website Verzekering.nl kunt u heel snel en gemakkelijk een zorgverzekering afsluiten. U kunt op onze website ook precies zien welke zorgverzekering het goedkoopste is en welke het beste bij u past.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven