Zakelijk

Zorgverzekeraars en ziekenhuizen sluiten deal: dure medicijnen worden gezamenlijk ingekocht

Zorgverzekering nieuws

Zorgverzekeraars en ziekenhuizen sluiten deal: dure medicijnen worden gezamenlijk ingekocht

2 minuten leestijd

Zorgverzekeraars en ziekenhuizen sluiten deal en zijn van plan om dure medicijnen gezamenlijk in te kopen. Het voordeel van deze samenwerking is dat de prijzen van de geneesmiddelen een stuk zullen dalen. Volgend jaar zal de eerste proef plaatsvinden waarbij kankermedicijnen ingekocht worden.

Lange termijn
De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, Zorgverzekeraar Nederland en de academische ziekenhuizen zullen de samenwerking uitvoeren. De organisaties hebben laten weten dat ze erg tevreden zijn betreft de samenwerking. Hierdoor zullen er goede onderhandelingen plaatsvinden met de farmaceutische industrie. Dure medicijnen zullen op de lange termijn beschikbaar kunnen worden gesteld voor patiënten die deze hard nodig hebben. De Autoriteit Consument en Markt laat ook weten voor de samenwerking te zijn. Zij vinden het belangrijk om de kwaliteit van de zorg te waarborgen en dure medicijnen op de lange termijn te behouden zonder dat de kosten maximaal zijn.

Oplopende kosten
Omdat er jaarlijks veel nieuwe soorten medicijnen op de markt verschijnen zullen naar verwachting de kosten de komende jaren blijven stijgen. Momenteel bedragen de kosten voor de dure geneesmiddelen per jaar zo’n twee miljard euro. Er gaat per jaar gemiddeld een ton per patiënt op aan dure medicatie voor ziektes als reuma en kanker. Dit is acht procent van het totale beschikbare ziekenhuisbudget. Een NVZ-woordvoerder liet weten dat dit nog maar net kan worden betaald. In de toekomst zullen deze kosten oplopen en zal niet alles meer bekostigd kunnen worden. Hierom sluiten zorgverzekeraars en ziekenhuizen een deal om dure medicijnen gezamenlijk in te kopen.

De proef

Het is bekend dat zo’n dertienhonderd patiënten in Nederland die aan bloedkanker lijden dagelijks medicijnen nodig hebben. De kosten van deze medicijnen lopen jaarlijks op tot zo’n dertig miljoen euro. De proef die volgend jaar gestart wordt zal betrekking hebben op deze vorm van kanker.

De zorgverzekeringen en ziekenhuizen die zich hebben aangesloten bij de samenwerking willen de producenten van drie verschillende soorten pillen aanzetten met een aanbestedingsprocedure om zo de prijzen te verlagen.

Zorgverzekering afsluiten
Op onze website Verzekering.nl kunt u heel snel en gemakkelijk een zorgverzekering afsluiten. U kunt op onze website ook precies zien welke zorgverzekering het goedkoopste is en welke het beste bij u past.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven