Frauderen met zorgverzekering: wie schuldig is betaalt

Zorgverzekering nieuws

Frauderen met zorgverzekering: wie schuldig is betaalt

2 minuten leestijd

Brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN) meldt dat zorgverzekeraars voortaan de onderzoekskosten naar fraude zullen verhalen op de fraudeur. De kosten van het onderzoek naar fraude zullen namelijk teruggevorderd worden. Wie schuldig is van frauderen met de zorgverzekering zal de kosten moeten betalen. Ook is deze nieuwe maatregel toegevoegd aan de lijst van richtlijnen die wordt gebruikt bij het bepalen van de op te leggen maatregelen.

Onderzoekskosten
De hoogte van de onderzoekskosten hangt af van het fraudebedrag en de hoeveelheid onnodige tijd dat in het onderzoek is gestoken. Wanneer een zaak klein of niet ingewikkeld is kunnen de werkelijke onderzoekskosten in rekening worden gebracht of kan er een vast bedrag worden berekend. Wanneer een zaak erg ingewikkeld is en er veel onderzoek naar is gedaan worden de werkelijke onderzoekskosten in rekening gebracht bij de fraudeur. Dit bedrag kan oplopen tot in de duizenden euro’s.

Fraudesignalen
In 2016 kwamen er 447 fraudesignalen binnen bij het Informatie Knooppunt Zorgfraude (IKZ). In dit jaar werden 106 personen geregistreerd in het waarschuwingssysteem. Dit systeem licht alle zorgverzekeraars in over de fraudeur. Hierdoor zal het voor de fraudeur na het frauderen met de zorgverzekering in de toekomst moeilijker worden om zich te verzekeren.
Verder werd in dat jaar 126 keer het contract met de zorgaanbieder opgezegd vanwege fraude en 71 keer een verzoek gedaan aan een ketenpartner om een fraude via het strafrecht of tuchtrecht aan te pakken.

Tuchtklachten
De zorgverzekeraars waarbij fraude voorkwam hebben tuchtklachten ingediend tegen een huisarts en een apotheker. Het gevolgd hiervan is dat de betrokken huisarts en apotheker beide geen recht meer hebben om hun vak verder uit te oefenen.

Zorgverzekering afsluiten
Op onze website Verzekering.nl kunt u heel snel en gemakkelijk een zorgverzekering afsluiten. U kunt op onze website ook precies zien welke zorgverzekering het goedkoopste is en welke het beste bij u past.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven