Zakelijk

NIP-test moet niet meer worden vergoed uit het basispakket

Zorgverzekering nieuws

NIP-test moet niet meer worden vergoed uit het basispakket

2 minuten leestijd

De NIP-test moet niet meer worden vergoed vanuit de basisverzekering vindt het Zorginstituut. De Niet-invasieve Prenatale Test kan bij een embryo naar voren halen of er sprake is van een aandoening zoals het syndroom van Down. Er kan vanaf elf weken bekend worden hoe groot de kans is dat het kind wordt geboren met het syndroom. De test, die voor velen zekerheid biedt, zal dan in de toekomst zelf bekostigd moeten worden.

Erfgenamen
Zwangere vrouwen hebben recht op een vergoeding vanuit het basispakket wanneer er sprake is van een risico, beweert het Zorginstituut. De NIP-test zal alleen worden vergoed als Down syndroom in de familie van de verzekerde voorkomt. Door de test uit te voeren zouden er grote risico’s uitgesloten kunnen worden.
Elk jaar veranderen de basispakketten van de zorgverzekering. Het kabinet bepaalt welke behandelingen er thuishoren in het basispakket en welke daar buiten vallen. De Minister van Volksgezondheid vroeg het Zorginstituut om advies of de NIP-test in het basispakket thuis hoort of toch als een aanvullende behandeling moet worden gezien.

Ophef
Door het advies van het Zorginstituut ontstond er ophef rondom de onderhandeling. De VVD en D66 zijn namelijk tegen het advies. Zij vinden dat de NIP-test wel thuis hoort in het basispakket en dan ook vergoed zal moeten worden. Terwijl de ChristenUnie en het CDA hier fel op tegen zijn. De NIP-test zal volgens hen niet vergoed moeten worden door de zorgverzekeraar omdat dit de cijfers van het aantal abortussen zal laten stijgen.

Voor 2020 zal er een besluit moeten worden gemaakt. Tot die tijd geldt nog de regeling van Minister van Volksgezondheid dat alle zwangere vrouwen de test kunnen uitvoeren. De test zal niet worden vergoed vanuit het basispakket maar uit een subsidiepot van 26 miljoen euro die beschikbaar is gesteld. Als er sprake is van een hoog risico of medische indicatie zal de test vergoed worden. Is hier geen sprake van, dan zullen ouders 175 euro zelf moeten bekostigen.

Beschikbaarheid
In het verleden werd de NIP-test alleen beschikbaar gesteld aan risicogroepen. Ook werd er eerst een combinatietest gedaan om te bepalen of de NIP-test volledig vergoed wordt. Veel vrouwen zijn hierdoor naar België gegaan voor de test en betaalden de kosten van € 500 uit eigen zak.


Zorgverzekering afsluiten
Op onze website Verzekering.nl kunt u heel snel en gemakkelijk een zorgverzekering afsluiten. U kunt op onze website ook precies zien welke zorgverzekering het goedkoopste is en welke het beste bij u past.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven