Zakelijk

Zwaardere straffen voor onverzekerde automobilisten

Autoverzekering nieuws

Zwaardere straffen voor onverzekerde automobilisten

2 minuten leestijd

De minister van Justitie Koen Geens en minister van Mobiliteit Francois Bellot zijn van plan om onverzekerde automobilisten die de weg op gaan zwaardere straffen op te leggen. Het nieuwe wetsontwerp stelt dat binnenkort het onverzekerd de weg op gaan even hard aangepakt zal worden als wanneer men een zware overtreding ondergaat. Wie binnen drie jaar twee verkeersovertredingen maakt, wordt een rijverbod van drie maanden opgelegd. Daarbij komt nog bovenop dat de automobilist al zijn of haar rijexamens opnieuw zal moeten afleggen om weer legaal deel te mogen nemen aan het verkeer.

Uit de opgevraagde gegevens van Francois Bellot blijkt dat er in 2016 al 29.233 automobilisten zijn aangehouden die onverzekerd de weg op gingen. Wat opvalt is dat vooral mensen in de leeftijdscategorie 25 tot 34 de meeste verkeersovertredingen maken. Ook kwam naar voren dat jongeren van 18 vaak zonder een auto verzekering rijden en zich niet bewust zijn van de gevaren hiervan. Er zullen strengere maatregelen genomen moeten worden wil men deze cijfers de komende jaren omlaag zien gaan.

Wanneer deze onverzekerde bestuurders een ongeval veroorzaken zal het Gemeenschappelijk Waarborgfonds proberen geld terug te eisen van de bestuurder die hiervoor aansprakelijk is. Jaarlijks komen er duizenden aangiftes binnen bij het Gemeenschappelijk Waarborgfonds. Deze talloze aangiftes zouden goed zijn voor maar liefst 14,9 euro.

Behalve de hoge kosten die verbonden zijn aan het rijden zonder verzekering zijn er ook andere straffen zoals een rijverbod of verbeurdverklaring. In sommige gevallen kan het zelfs voorkomen dat er een gevangenisstraf wordt opgelegd aan de bestuurder. In deze tijd lijken deze straffen allemaal niet te helpen. Waardoor voor onverzekerde automobilisten in de toekomst wellicht nog zwaardere straffen worden opgelegd.

Het plan van de ministers is om een wetsontwerp op te stellen waarbij niet-verzekering wordt toegevoegd aan de recidiveregeling. Als automobilisten binnen drie jaar het voor elkaar krijgen om twee zware verkeersovertredingen te begaan, zullen zij een rijverbod opgelegd krijgen van ten minste drie maanden. Ook zullen alle examens opnieuw moeten worden afgenomen waarbij ook een psychologisch onderzoek wordt afgenomen.
Autoverzekering afsluiten

Wilt u een nieuwe autoverzekering afsluiten? Op onze website Verzekering.nl kunt u heel snel en gemakkelijk een autoverzekering afsluiten. U kunt op onze website ook precies zien welke autoverzekering het goedkoopste is en welke het beste bij u past.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven