Zakelijk

Zorgkosten over ruim 20 jaar verdubbeld

Zorgverzekering nieuws

Zorgkosten over ruim 20 jaar verdubbeld

2 minuten leestijd

HAARLEM – Een gezin betaalt volgend jaar gemiddeld 100 euro meer aan premies voor de zorgverzekering. Tot die conclusie komt de vergelijkingssite Verzekeringssite.nl. Het ministerie van Volksgezondheid gaat vooralsnog uit van een gemiddelde premiestijging van ongeveer 2 procent (20 euro) per basisverzekering. Over ruim 20 jaar zullen de zorgkosten verdubbeld zijn.

De zorgkosten in Nederland zullen per 2040 verdubbeld zijn tot een bedrag van 174 miljard euro. De zorguitgaven van een gemiddelde Nederlander zal dan toegenomen zijn tot 9.600 euro per persoon per jaar. De zorgkosten liggen nu op 5.000 euro. Dit blijkt uit een berekening van het Trendscenario Volksgezondheid Toekomst Verkenning 2018 van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Medische vooruitgang
Ook op medisch gebied zullen de kosten gaan stijgen. Er komen steeds betere behandelingen en betere medicijnen op de markt. Dit is een goed teken want hierdoor kunnen steeds meer ernstige ziektes worden genezen of kan het leven van bijvoorbeeld kankerpatiënten verlengd worden. Door de nieuwe behandelingen en medicijnen wordt er een stuk meer uitgegeven. Aan de behandelingen voor kanker zal er per 2040 ongeveer 23 miljard euro worden uitgegeven. Dat is ruim vier keer zo veel als in 2015.

Bevolkingsgroei
Er zijn steeds meer 65-plussers in Nederland. Dit komt door de toenemende bevolkingsgroei en de vergrijzing. Aan de 65-plussers wordt 43 procent van de totale zorguitgaven uitgegeven. Dit percentage zal per 2040 gegroeid zijn naar maar liefst 58 procent. Dit komt doordat er steeds meer kostbare medicijnen op de markt verschijnen. Men wordt steeds ouder en hierdoor zal de periode waarin zorg nodig is, steeds langer worden. Ook dit brengt weer extra kosten met zich mee waardoor over ruim 20 jaar de zorgkosten verdubbeld worden.

Geestelijke gezondheidszorg
Ook de kosten binnen geestelijke gezondheidszorg stijgen. Bijvoorbeeld voor de behandeling van psychische stoornissen, dementie en verstandelijke beperkingen. De komende 20 jaar zullen de uitgaven op dit gebied stijgen van 21 miljard euro naar ongeveer 49 miljard euro in 2040.

Zorgverzekering afsluiten
Op onze website Verzekering.nl kunt u heel snel en gemakkelijk een zorgverzekering afsluiten. U kunt op onze website ook precies zien welke zorgverzekering het goedkoopste is en welke het beste bij u past.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven