Hoe verzekeraars marktwerking in de zorg dwarsbomen

Zorgverzekering nieuws

Hoe verzekeraars marktwerking in de zorg dwarsbomen

2 minuten leestijd

Zorginstellingen worden slachtoffer van hun eigen succes door het optreden van verzekeraars. Het aantal patiënten dat zij mogen behandelen wordt beperkt door een budgetplafond. Als dit plafond bereikt is, dan moeten zorgaanbieders nee verkopen of de geleverd zorg uit hun eigen zak betalen. Maar wat gaat dit betekenen voor de vrijheid van de patiënten?

Als bij zorginstellingen de populariteit toeneemt, wordt de groei geremd door een budgetplafond. Een budgetplafond is een afspraak die bepaalt dat een zorgaanbieder tot een bepaalde hoogte kosten mag maken. Maar hierdoor kan een instelling de deuren moeten sluiten voor klanten van een bepaalde verzekeraar.

Budgetplan

Het budgetplan is bedoeld om de groei van de zorgkosten te beperken. Zorgverzekeraars vrezen dat de kosten niet in de hand te houden zijn wanneer zij geen limiet stellen. De prijs kan dus alleen nog maar hoger worden. Woordvoerder van VGZ Dennis Verschuren: ‘Zo’n plafond is van alle tijden, de ziekenfondsen werkten er al mee. Hiermee waken wij over de portemonnee van onze klanten.

Planeconomie

Zorgverzekeraars zoals VGZ bepalen aan de hand van cijfers over het zorggebruik in een regio, hoeveel budget er ongeveer nodig zal zijn. Op basis van de gegevens over het zorggebruik, worden de verwachtingen voor de toekomst berekend. 

Verzekering afsluiten

Op onze website verzekering.nl kunt u heel snel en gemakkelijk een verzekering afsluiten. U kunt op onze website ook precies zien welke verzekering het goedkoopste is en welke het beste bij u past.

Klik hier in onze vergelijker voor een verzekering die bij u past.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven